Rikard II av Normandie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rikard den gode som en del av statueserien de seks hertuger av Normandie i sentrum av byen Falaise.

Rikard II av Normandie (født 963, død 28. august 1027) var hertug av Normandie. Han gikk under navnet «Rikard den gode» (fransk, Le Bon). Han var sønn av hertug Rikard I den frykteløse og hertuginne Gunnora. Han etterfulgte sin far som hertug av Normandie i 996.

Rikard huskes for å slå ned bondeoppstander og hjalp Robert II av Frankrike mot hertugdømmet Burgund. Han slo også tilbake et angelsaksisk angrep ledet av Ethelred II av England («den rådville») på Cotentin, det vil si den halvøyen som stikker i den engelske kanal fra Normandie. Han forsøkte også igjennom en reform av de normanniske klostrene.

Rikard forsøkte å bedre forholdene til England ved å la sin søster Emma gifte seg med kong Ethelred, men hun var sterkt mislikt av engelskmennene. Dette ekteskapet fikk likevel stor betydning da det skaffet Rikards sønnesønn, Vilhelm Erobreren, et formelt krav på den engelske tronen.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Rikard giftet seg først i 996 med Judith (982-1017), datter av Conan I av Bretagne, og som han fikk følgende barn med:

Han giftet seg for andre gang med Poppa (eller Papia) som han hadde følgende barn med:

Han har også tradisjonelt blitt tilskrevet et tredje ekteskap med en Astrid (Estritha), datter av kongen av England og Danmark, Svein Tjugeskjegg, og Sigrid Storråde, men det er høyst usannsynlig på grunn av den politiske situasjonen.


Forgjenger:
 Rikard I 
Hertug av Normandie
(9961027)
Etterfølger:
 Rikard III