Ricardo Arjona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ricardo Arjona
Født19. jan. 1964[1][2]Rediger på Wikidata (60 år)
Jocotenango
BeskjeftigelseMusiker, basketballspiller, sanger og låtskriver, skuespiller, sanger Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversidad de San Carlos de Guatemala
BarnAdria Arjona
NasjonalitetGuatemala
Utmerkelser
6 oppføringer
Billboard Latin Music Lifetime Achievement Award (2017)
Lo Nuestro Excellence Award (2015)
Grammy Award for Best Latin Pop Album (2007) (for: Adentro)
Latin Grammy Award for Best Male Pop Vocal Album (2006) (for: Adentro)
Lo Nuestro Award for Pop Album of the Year (2004) (for: Santo Pecado)
ASCAP Latin Heritage Award (2006)

Edgar Ricardo Arjona Morales, bedre kjent som bare Ricardo Arjona [utt: / arhona / ] (født 19. januar 1964 i Jocotenango i Sacatepéquez), er en guatemalansk artist som tar del i hele prosessen med å komponere musikken og å skrive tekstene.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ricardo Arjona er en megastjerne både i USA og Latin-Amerika. Til sammen har 44-åringen solgt over 13 millioner plater.

Ricardo Arjona er en sanger, komponist og låtskriver som ble født i Jocotenango den 19. januar 1964. Da han var tre år gammel, flyttet han og familien hans til Guatemala by.

Det sies at han kunne han spille gitar da han var åtte år gammel.

I motsetning til Shakira, for eksempel, så gjorde Arjona ikke suksess i hjemlandet. Han måtte til utlandet. I Mexico gjorde han suksess i begynnelsen av 1990-tallet, så i hele Latin-Amerika og det spansktalende USA.

Før han begynte å synge på ordentlig, jobbet han som lærer på en grunnskole i Guatemala. Han var glad i å spille basketball. Han var så dyktig at han spilte basketball for Guatemalas landslag.

Året 2000 var han på turné i Latin-Amerika: «Galeria Caribe tour». 12 måneder varte turnét. To og en halv millioner mennesker presset seg sammen foran scenen og sang sammen med Ricardo Arjona. Tre gigantiske turneer har han hatt siden han ble kjent internasjonalt: 1) «Animal Nocturno tour», 2) «Galeria Caribe tour» og 3) «Santo Pecado tour».

Den guatemalanske popstjernen Ricardo Arjona kom med ny plate Adentro (Sony BMG Norte) i USA og Latin-Amerika den 6. desember 2005. Den er en kritikerrost CD. Adentro inneholder 16 låter man ikke blir skuffet av.

Priser[rediger | rediger kilde]

Music Awards[rediger | rediger kilde]

Ricardo Arjona har vunnet mange priser.

The Billboard Latin Music Awards[rediger | rediger kilde]

Arjona var nominert til The Billboard Latin Music Awards 2006, for best Latin Pop Album of the Year, «Adentro». Tidligere i vinter 2006 var han nominert til en grammypris, som tilsvarer spellemannprisen i Norge. I kategorien «Beste pop latino plate» vant han ikke, men den italienske sangerinen Laura Pausini.

I september 2006 ble han nominert til 4 grammypriser.

Latin Grammy Awards - Grammypris[rediger | rediger kilde]

Ricardo Arjona høstet en pris på en forrykende fest i New York den 2. november 2006. Den guatemalanske megastjernen håvet inn trofeet for beste mannlige pop-album

Grammy Awards 2006 - Grammypris[rediger | rediger kilde]

Grammy-trofeene betraktes som de mest prestisjetunge utmerkelsene musikere kan motta. Innenfor 108 kategorier, som springer fra gospel til polka, årets musikere ble kåret.

Det var Guatemala som også kunne triumfere under Grammy-utdeling i Los Angeles den 11. februar (2007): Ricardo Arjona.

Den guatemalanske popstjernen tok med seg en grammy hjem etter utdelinga natt til mandag (12. feb – norsk tid). Han var nominert til «Beste latin pop plate», og endte med trofeet. Han måtte imidlertid dele det gjeve trofeet med meksikaneren Julieta Venegas. Begge ble belønnet med trofeet for beste latin pop album, Ricardo Arjona med hans kritikerroste album «Adentro» og Julieta Venegas med albumet «Limon y Sal».

«Adentro» tar for seg den betente saken til ulovlige immigranter i USA, som gjør den til en kritikerrost plate.

Det er første gang en artist fra Guatemala har hentet med seg et grammy-trofé.

Grammy-prisene regnes som musikkverdenens svar på filmbransjens Oscars, og til sammen deles det ut priser i 108 kategorier fordelt på 20 forskjellige sjangre. Navnet «Grammy» er egentlig en forkortelse for Gramophone Awards, «Grammofonutmerkelsene», som første gang ble delt ut i 1959.

Årets priser ble delt ut i Los Angeles natt til mandag (12. feb) norsk tid.

Ricardo Arjonas turné[rediger | rediger kilde]

Ricardo Arjonas nye intens latinamerikanskturné, i 2006 og 2007, het «Adentro tour». Det begynte i Toluca, Mexico den 4. mai, 2006 og fortsatte helt til oktober 2007. Responsen var enorm. Bare i Argentina solgte han hele 34 konserter ved den mest kjente stadion, Luna Park, og dette skjedde tre og to måneder før hans ankomst til Maradonas land. Arjona holdt konserter i Argentina både i september og oktober, 2006. Ikke engang verdens mest populære rockeband, U2 (Vertigo tour), eller The Rolling Stones, klarte å selge så mange konserter på argentinsk jord.

Den guatemalanske artisten solgte over en million album av den nyeste plata «Adentro» på knapt 3 måneder og totalt har han solgt mer enn enn 12 millioner plater og hatt flere nummer én-singler enn Juanes, den colombianske sangeren som var i Norge i desember 2005 i anledning Nobel Fredspriskonsert.

Ricardo Arjonas «Adentro»-turné går for fulle hus både i Latin-Amerika og i USA, og i Argentina har Arjona slått knock-out både på Rolling Stones og U2.

Ricardo Arjonas stil[rediger | rediger kilde]

Ricardo Arjona synger pop, rock, guaracha, bachata, merengue og salsa. Arjona har gitt ut 13 album siden 1985.

Ricardo Arjona er ingen Latino-popens førsteelsker, men sangene hans er til ettertanke. Han gjør akkurat det motsatte av Julio Iglesias, nemlig IKKE lage sensuell pop for å forføre lytteren. Siden debuten midt på 80-tallet har Ricardo Arjona skrevet kun på spansk. Det er mange latinamerikanske pop-stjerner som gradvis har beveget seg bort fra den latinske tradisjonen og skrevet bare engelsktalende låter, for eksempel, Shakira, Enrique Iglesias, m.fl., men ikke Ricardo Arjona.

Hans første plata het "Déjame Decir Que Te Amo" ['La meg fortelle deg at jeg elsker deg']. Den ga han ut i 1985. Han var 21 og forelsket. Andre plater som ble gitt ut seinere inneholder noen rolige ballader, men ikke fartsfylte låter. Han tar sterkt avstand fra den første plata han ga ut da han opptrådte som en smørsanger. Han mener den er den verste han noen gang har gitt ut.

Arjona fikk sitt endelige gjennombrudd i 1993 med plata "Animal Nocturno" og nå er han en av de helt store i Latin-Amerika.

Om religionen[rediger | rediger kilde]

Han skriver helt enestående tekster som av og til er til og med profetiske. Omkring et år før katastrofen i New York (11. september 2001) utga han en sang hvor han nesten ord for ord forteller den tragiske historien. Hans sanger har ofte vært veldig kontroversielle, fordi han eksempelvis ikke står tilbake fra å angripe de tusenvis religiøse sekter som finnes i Latin-Amerika: "Jesus er mer enn en gruppe av damer med meget dårlig samvittighet som forsøker å komme til himmelen med velgjørenhet. Hvis du vil være et aktivt medlem, skal du først vise bestyrelsen din sveitsiske bankkonto og dine offisielle forbindelser". Eller litt seinere i samme sang: "I denne verden er det flere religioner enn lykkelige barn" og "Jesus, kom ikke tilbake! forbli i himmelen".

USA står også under kniven: "Når du er 18 er du et barn når det gjelder om å få en drink på en pub. Men du er allerede en voksen mann når det gjelder om å gå i krig og å slå i hjel. Viva Vietnam y que viva Forrest Gump. Viva Wall Street y que viva Donald Trump. Viva el Seven Eleven”.


Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utgivelses dato Tittel
1985 Déjame Decir Que Te Amo

(La meg fortelle deg at jeg elsker deg)

1990 Jesus Verbo, No Sustantivo

(Jesus innebærer handling, ikke tomme ord)

1989 Del Otro Lado del Sol

(Fra den andre siden av sola)

1993 Animal Nocturno

(Nattens dyr)

1994 Historias

(Storier)

1996 Si El Norte Fuera El Sur

(Dersom Nord var Sør)

1996 Oro Romántico: 20 Grandes éxitos

(20 romantiske ballader)

1997 Grandes Exitos

(Samlesingler)

1998 Sin Daños A Terceros

(Uten å skade andre)

1999 17 Grandes Exitos

(12 Samlesingler)

Vivo

(Livealbum)

2000 Galeria Caribe

(Karibiske Galleri)

2001 12 Grandes Exitos

(12 Samlesingler)

2002 Santo Pecado

(Hellig Synd)

2003 Solo

(Alene)

2003 Versión Karaoke

(Karaoke)

2004 Lados B

(Glemte låter)

2005 Adentro

(Fra insiden)

1985-2006 Canciones Inéditas

(Ikke sluppet)

2007 Quien dijo ayer

(Hvem sa igår?)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 884724, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0035015, besøkt 11. januar 2016[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]