Rhyacophilidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhyacophilidae
Rhyacophila fasciata
Nomenklatur
Rhyacophilidae
Stephens, 1836
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVårfluer
Økologi
Antall arter: 3 arter i Norge
ca. 700 i verden
Habitat: i og ved rennende ferskvann.
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Rhyacophilidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til ordenen vårfluer (Trichoptera). Larvene lever i ferskvann. De voksne lever ikke langt fra vannet de vokser opp i, men kan fly et godt stykke. Det er to arter i Norge og omtrent 700 i verden, av disse regnes nær 500 til den store slekten Rhyacophila.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, brunlige vårfluer. Forvingene er nokså store og litt tilspissede, med korte hår. Antennene er omtrent så lange som kroppen. Hodet har punktøyne (ocelli). Maksillarpalpene består av fem ledd, de to innerste er korte og tykke, det andre leddet nærmest kuleformet. De tre ytterste leddene er lange og tynne. Beina har lange sporer: tre på frambeina og fire på mellom- og bakbeina. Larvene er oftest grønne på farge, inndelingen i kroppssegmenter er svært tydelig. Kroppen er bredest på midten. Hodekapselen er lengre enn bred, med kraftige kjever (mandibler).

Rhyacophilidae, larve (øverst på tegningen)

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i kalde, klare bekker. De lager seg ikke noe hus eller fangstnett, men vandrer fritt omkring på bunnen på leting etter mat. Larvene er rovdyr som særlig spiser larver av fjærmygg og knott, også andre vårfluelarver.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rhyacophilidae forekommer i alle verdensdeler. De fleste artene lever på den nordlige halvkulen.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Andersen, T. og Hagenlund, L.K. 2012. Caddisflies (Trichoptera) from Finnmark, northern Norway. Norwegian Journal of Entomology 59: 133-154.
  • Ottesen, P.S. (red.) 1993 Norske Insektfamilier og deres artsantall. NINA utredning 055, 40 sider.
  • Solem, J.O. og Andersen, T. (1996) Trichoptera, Vårfluer. Side 172-180 i: Aagaard, K. og Dolmen, D. (red.): Limnofauna norvegica. Tapir, Trondheim. ISBN 82-519-1214-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]