Rhinotermitidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhinotermitidae
Reticulitermes banyulensis, arbeidere
Nomenklatur
Rhinotermitidae
Hører til
termitter, kakerlakker, vingede insekter,
insekter,
leddyr
Økologi
Antall arter: nær 350, 7 i Europa
Habitat: i død ved
Utbredelse: varme områder over det meste av Jorden, i Europa nord til England
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Rhinotermitidae er en gruppe (familie) av insekter som tilhører underordenen termitter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (arbeiderne mindre enn 5 mm), svært bleke termitter. De kan kjennes på at pronotum er flatt. Soldatene har forstørrede, rødgule hoder og kraftige kjever (mandibler). De kjønnede individene er mørke på farge og litt større enn arbeiderne. Hodet er nærmest sirkelrundt, i motsetning til de blinde arbeiderne har de små, runde fasettøyne. Som unge (når de svermer) har de to par store, avlange vinger med et fint årenett som mest består av lengdeårer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Coptotermes formosanus

Rhinotermitidae lever stort sett underjordisk, de fleste av artene har tuer på bakken der mesteparten ligger under jorden, selv om de også kan stikke opp som høye tuer. Noen få har kolonier oppe i trær. Dronningen kan legge 100 egg per dag. Koloniene kan bestå av noen ti-tusen til flere millioner medlemmer. Denne gruppen omfatter noen arter som er regnet som alvorlige skadedyr. Særlig brysom er arten Coptotermes formosanus, som stammer fra det sørlige Kina men i dag er spredt over store deler av verden. Denne arten kan være meget ødeleggende for trestrukturer. Koloniene kan ha mange millioner medlemmer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rhinotermitidae er utbredt over det meste av verden, men unngår kalde og kjølige områder. I Europa har de bredt seg nordover i de senere årene og finnes nå sa langt nord som de sørlige delene av England og Tyskland.

Fossile arter[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet to fossile slekter i denne familien.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]