Rhinopalpa polynice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhinopalpa polynice
Nomenklatur
Rhinopalpa polynice
Cramer, 1779
Populærnavn
Hører til
Nymphalinae, flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Økologi
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: fra India til Indonesia

Rhinopalpa polynice er en sommerfugl som tilhører underfamilien Nymphalinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Den lever i Sørøst-Asia og ser ikke ut til å være i nær slekt med noen andre medlemmer i denne gruppen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor sommerfugl (vingespenn 70 – 80 mm) med brede, sterkt flikete vinger som er ganske store sammelignet med den korte kroppen. Antennene er tynne, markert kølleformede og omtrent halvparten så lange som forvingene. Labialpalpene er nokså lange og fremstrakte som et nebb. På oversiden er den brunoransje med brede, svarte kanter, på undersiden brun med flere fine, bølgete, hvite tverrlinjer. Forvingenes for- og bakhjørner et uttrukne, bakvingen har en kort stjert ved ytterhjørnet. På oversiden av bakvingen er det noen runde, svarte flekker langs ytterkanten. På undersiden har den brune øyeflekker langs kanten av både for- og bakvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven oppgis å leve på planten Poikilospermum suavolens (usikker plassering, ofte regnet til neslefamilien (Urticaceae)).

Unik sommerfugl[rediger | rediger kilde]

Nyere fylogenetiske studier basert på DNA tyder på at R. polynices nærmeste slektning er den afrikanske arten Vanessula milca. Men disse artenes forfedre skilte trolig lag for så mye som 45 millioner år siden. R. polynice mangler altså nære slektninger i dag.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]