Bølgeduskmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rheumaptera undulata»)
Bølgeduskmåler
Nomenklatur
Rheumaptera undulata
Linnaeus, 1758
Synonymi
Hydria undulata
Populærnavn
bølgeduskmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektRheumaptera
Økologi
Habitat: skog og hager
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Bølgeduskmåler (Rheumaptera undulata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne måleren finnes langs kysten nordover til Hordaland i Norge. Arten kan ikke forveksles med noen annen norsk måler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 33 mm), slank måler. Vingemønsteret gjør den umikjennelig, ingen andre norske arter har et lignende mønster. Vingene er brunhvite bortsett fra ytterkanten som er lysbrun, med tallrike, smale, mørke, bølgete tverrbånd. Tverrbåndene er mørkbrune til svarte på forvingen, lysbrune på bakvingen.

Larven er forholdsvis kraftig, naken bortsett fra noen korte, hvite børster. Ryggen er lys til mørk grå, med smale, hvite lengdestriper. Buken er blek.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i skog og kratt. Larven kan finnes på mange ulike busker og løvtrær, blant andre blåbær, selje og osp. Den lever på en skuddspiss der den spinner flere unge blader sammen til et hylster. De voksne målerne flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten lever både i den palearktiske sone og i Nord-Amerika. I Norge finnes den på den sørlige delen av Østlandet, på Sørlandet og på Vestlandet nord til Hordaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]