Rhamnusium bicolor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhamnusium bicolor
Nomenklatur
Rhamnusium bicolor
(Schrank, 1781)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektRhamnusium
Økologi
Habitat: Løvskog. Larven i hule trær
Utbredelse: Europa
i Norden tidligere i Finland.

Rhamnusium bicolor er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten, som er knyttet til åpen løvskog med gamle trær, fantes tidligere i Finland, men er trolig utdødd der.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (16-22 mm), slank trebukk som finnes i flere fargevarianter. Den kjennes lettest på formen på pronotum, som har fire kraftige buler som danner et tverrbånd. Beina, hodet og kroppen er rødgule, mens dekkvingene vanligvis er svarte, det finnes også individer med rødgule dekkvinger og overgangsformer mellom de to ytterpunktene. Antennene, som er vel halvparten så lange som kroppen og vganske kraftige, kan være helt rødlige eller mørke mot spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i ganske morken ved i hule løvtrær, som alm, lind, poppel og lønn. Larven lever på grensen mellom død og levende ved. Utviklingen tar to-tre år. Den er en typisk kulturmarksart som er svært sårbar for bruksendringer som fører til at hule trær blir sjeldnere.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mellom- og Sør-Europa, men har gått mye tilbake i de senere tiårene. I Norden er den bare funnet på én lokalitet i det sørlige Finland, der den ser ut til å ha forsvunnet på slutten av 1980-tallet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]