Rhagonycha elongata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhagonycha elongata
Nomenklatur
Rhagonycha elongata
(Fallén, 1807)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBløtvinger
SlektRhagonycha
Økologi
Habitat: blomsterrike enger, nær skog
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Rhagonycha elongata (Fallén, 1807) er en av storbløtvingene (Cantharinae), en bille som tilhører bløtvingene (Cantharidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha elongata finnes i Europa, østover i Asia. Finnes i Norge, utbredt, men ikke vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha elongata er mellom 6-7 mm lang og er en langstrakt bille, bakkroppen er jevnt smal bakover. Hodet er noe smalere bak fasettøynene, enn lengre fremme. Antennen er mørkt brunsvart, vanligvis med noe lysere rot (nærmest kroppen). Antennens andre ledd er lengre enn den er bred. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Brystskjoldet (pronotum) har bare en svak innbuktning midt på bakkanten og har en overflate som ikke er grovt rynket eller punktert. Brystskjoldets sidekanter er svakt rundet, noe smalere i fremkant og dets bakhjørner er tydelig avsatt. Beina er mørke, men føttene og noene ganger lårene, kan være lysere. Leggene på mellom- og bakbeina er rette, og ikke krummet inn mot kroppen. Dekkvingene skjuler hele bakkroppen og har generelt kort litt oppstående behåring. Selve kroppen er svart. Ligner mye på Rhagonycha atra, men er større.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha elongata har larver som lever i jorden. De voksne (imago) finnes i juni og juli, særlig ved midtsommer. De oppsøker gjerne åpne blomster, særlig på arter innen skjermplantefamilien. Men de kan observeres også på trær og busker.

Selv om de oppsøker blomster er de rovdyr og lever både som larver og voksne av andre mindre dyr.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 42-43. ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]