Revolutionary People's Liberation Party/Front

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Revolutionary People's Liberation Party-Front (på tyrkisk: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi eller DHKP-C) er en kurdisk-tyrkisk, marxistisk-leninistisk terrororganisasjon i Tyrkia. Organisasjonen ble dannet i 1978[1].

Organisasjonens ideologi går ut på at den tyrkiske regjeringen er under kontroll av vestlig imperialisme og deres endelige mål er derfor å ødelegge denne kontrollen med voldelige midler. Det finansierer sin virksomhet hovedsakelig gjennom donasjoner og utpressing fra sponsorer i Tyrkia og Europa. Organisasjonen har også forskjellige finanskilder som for eksempel tyveri, løsepenger ved kidnappinger, forfalskning og hvitevasking av penger, menneskehandel og smugling av narkotika[2].

Aksjoner[rediger | rediger kilde]

I starten rettet organisasjonen sine angrep primært mot nåværende og pensjonerte tyrkiske sikkerhets-og militære tjenestemenn. I løpet av 1990-årene ble angrep mot USAs militære og diplomatiske personell og fasiliteter i Tyrkia inkludert i organisasjonens agenda. I 2001 brukte gruppen sine første selvmordsbombere, hvor en australsk statsborgerskap døde i attentatet[3], og har hatt flere angrep på sivile etter dette[4].

1.februar 2013 påtok DHKP-C ansvaret for et selvmordsangrep på den amerikanske ambassaden i Ankara, hvor en sikkerhetsvakt døde[5].

Status som terrororganisasjon[rediger | rediger kilde]

Organisasjon står oppført blant de 12 aktive terroristorganisasjonene i Tyrkia per 2007[6].

Organisasjonen er også oppført i EUs liste over terrororganisasjoner [7]samt i listen Foreign Terrorist Organizations i USA siden 2005[8][9]. Organisasjonen samarbeider også med andre venstreorienterte organisasjoner i Tyrkia, som PKK og TPLP-F[10].

Referanser[rediger | rediger kilde]