Reverse Pension Plan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Reverse Pension Plan (norsk: reversert pensjonsplan) er en variant av pyramidespill som oppsto på 2000-tallet.

Konseptet[rediger | rediger kilde]

Hver deltaker betaler inn et lite beløp, normalt i størrelsesorden 100 til 1000 kr.[1] Motivasjonen for å gjøre dette er løfter om at deltakeren om kort tid skal få utbetalt et svimlende beløp som gjerne er 1000 ganger innsatsen.[2] Betingelsen for at dette skal skje er at alle plassene i konseptet fylles opp. Når dette har skjedd vil utbetalingene starte noen uker eller måneder senere.

Markedsføring[rediger | rediger kilde]

I regulære pyramidespill er utbetaling av provisjoner en viktig gulrot for å få deltakerne til å verve enda flere deltakere, og normalt går majoriteten av de innbetalte midlene tilbake til deltakermassen i form av provisjon. I konsepter som driver Reverse Pension Plan vil deltakerne normalt ikke belønnes for verving av nye deltakere, men disse vil likevel ha stor interesse av å markedsføre konseptet i den tro at de ikke vil få utbetalt gevinst før alle plassene er fylt opp. Dermed sitter selskapet igjen med all omsetning.

I markedsføringen av slike konsepter kan man støte på forskjellige forklaringer på hvordan man i løpet av få måneder skal få pengene til å mangedoble seg.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapene som driver denne formen for investeringsbedrageri har det til felles at ingen av dem noen gang har klart å oppfylle sine løfter om utbetaling av skyhøy avkastning. Mange av disse selskapene skjuler derfor hvem som står bak virksomheten, og de drives ofte fra land der vestlige myndigheter har begrenset innsikt.[3]

Kjente konsepter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pyramidespill og ågerrenter, Finansavisen, 3. april 2012
  2. ^ 3 financial traps retirees can avoid The Law Office of Michael Robinson, P.C.
  3. ^ Många offer för pensionsförsäkringsbedrägeri YLE