Reseptregisteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Reseptregisteret er et reseptbasert legemiddelregister som har vært drevet i Norge av Nasjonalt folkehelseinstitutt siden 1. januar 2004. Alle resepter blir registrert i Reseptregisteret, et sentralt helseregister som er opprettet med hjemmel i Helseregisterloven. På oppdrag fra Helsedepartementet har Folkehelseinstituttet fått ansvaret for etableringen av det reseptbaserte legemiddelregisteret. Via websiden reseptregisteret.no er det mulig å hente overordnede, aggregerte tall fra databasen.

Grunnlaget for registrering[rediger | rediger kilde]

Legemidler er den vanligste behandlingsform i helsevesenet, og riktig bruk er viktig for befolkningens trivsel, helse og livskvalitet. For å fremme riktig legemiddelbruk, er det nødvendig å vite hvordan legemidlene brukes.

En ønsker å vite hvor mye legemidler som brukes av kvinner og menn i forskjellige aldersgrupper, hvor lenge de enkelte legemidlene brukes av hver pasient, hvor mye som brukes i og utenfor sykehus osv.

Opplysinger som blir registrert[rediger | rediger kilde]

Reseptregisteret inneholder opplysninger fra alle apotek om utlevering av legemidler til pasienter, leger og institusjoner. Fra pasientresepter samles følgende opplysninger inn:

  • Pasientens fødselsnummer (11 siffer) (i registeret registreres bare et løpenummer og pasientens alder, kjønn, bostedskommune)
  • Legens, tannlegens, veterinærens identifikasjonsnummer (i registeret registreres bare et løpenummer og alder, kjønn, bostedskommune)
  • Hvilket legemiddel og hvor mye som er utlevert, pris og eventuell refusjon (for eksempel blå resept)
  • Hvilket apotek som har levert legemiddelet

Hvem som skal bruke Reseptregisteret[rediger | rediger kilde]

Forskere[rediger | rediger kilde]

Forskere skal bruke statistikker og informasjon fra Reseptregisteret for å belyse positive og negative effekter av legemiddelbruk. Sammen med data fra andre helseregistre vil verdifull kunnskap kunne hentes ut.

Legemiddelmyndigheter[rediger | rediger kilde]

Myndighetene skal bruke statistikker fra Reseptregisteret til overordnet tilsyn, styring og planlegging. Medisinbruken må følges opp på en systematisk måte av hensyn til pasientsikkerhet og folkehelse.

Allmennheten[rediger | rediger kilde]

Allmennheten skal få tilgang til statistikker fra Reseptregisteret på en offentlig nettside. Alle interesserte skal kunne finne opplysninger om bruken av legemidler i den norske befolkningen.

Personvern[rediger | rediger kilde]

Pasientens fødselsnummer er en av opplysningene som samles inn fra reseptene, men nummeret registreres ikke i Reseptregisteret. Fødselsnummeret omdannes i stedet til et løpenummer, et såkalt pseudonym. Hver person får kun ett pseudonym.

Personopplysninger skal ikke kunne utleveres fra Reseptregisteret. Derfor er pseudonymet laget for å kunne følge legemiddelbruken til den enkelte uten å kjenne identiteten. Lagrede reseptopplysninger tilbakeføres ikke til legemiddelbruker.

Reseptregisteret er det første pseudonyme helseregister som etableres i Norge. Tildelingen av pseudonymer utføres av en tiltrodd tredjepart, Statistisk sentralbyrå, før opplysningene registreres. Statistisk sentralbyrå har ikke tilgang til øvrige reseptopplysninger.

Lovhjemmel[rediger | rediger kilde]

Reseptregisteret er regulert i forskrift av 17. oktober 2003 om innsamling og behandling av helseopplysninger i Reseptbasert legemiddelregister. I henhold til forskriften er det ikke anledning til å reservere seg mot registrering i Reseptregisteret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]