Repulse Bay (Nunavut)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Repulse Bay, Nunavut»)

Repulse Bay (Naujaat; bokstavelig: «måkenes hvileplass») er en bukt og en Inuit-landsby ved Hudson-bukta i Kivalliq-regionen i Nunavut, Canada.

Bukten[rediger | rediger kilde]

Repulse Bay ligger i den nordlige ende av Roes Welcome Sound som skiller Southampton Island fra Canada. På østsiden av Repulse Bay Frozen Strait ligger Foxe Channel

Beliggenhet og fauna[rediger | rediger kilde]

Polarsirkel-buen

Landsbyen ligger nøyaktig på polarsirkelen på nordkysten av Repulse Bay og på sydsiden av Rae-sundet. Transport til områder foregår vanligvis med fly og en årlig båtforbindelse. Naujaat har et dyreliv som omfatter isbjørn, caribou, seler, hvaler og hvalross. Det er også om lag hundre fuglearter i området som omfatter to falk-arter, gyrfalk og peregrinefalk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Naujaat er oversatt med "måkenes gjemmested" eller "måkenes hvilested" navnet er gitt etter en klippe, 5 km (5 000 m) mot nord hvor måkene kommer fra syd hver sommer for å hekke. Naujaat ble først besøkt av europeere på 1740-tallet og sent på 1800-tallet ble det en populær fangstplass for amerikanske og skotske hvalfangere. Mange lokale Naujaat Inuitter arbeide om bord på disse hvalbåter fra syd. Selv om det er mange teorier om opprinnelsen til det engelske navnet "Repulse Bay," kommer det trolig fra Christopher Middleton som lette etter Nordvest-passasjen i 1742 og oppdaget at bukten ikke var noen vei ut av Hudson-bukten, men heller en blindvei, (en cul-de-sac) Han sies å ha kalt den for Bay of Repulse, (bukten hvor jeg ble skøvet ut). Andre igjen tror at navnet kommer fra en engelsk båt på 1700-tallet som het Repulse og som besøkte området. Hudson's Bay Company åpnet en handelsstasjon i Repulse Bay omtrent i 1916 og i 1923 åpnet et rivaliserende handelskompani Revillon Freres en post der. En romersk katolsk misjonstasjon ble bygget der i 1932. I 1999 ble området en del av Kivalliq-regionen.

Revillon Frères post, Repulse Bay, 1926.

Naujaat (Repulse Bay) i dag[rediger | rediger kilde]

Etter folketellingen i 2006 var folketallet 748 og folketallet øker.[1] Naujaat-samfunnet fortsetter å basere sin livsførsel på tradisjonell selfangst, fiske og jakt. De baserer også sitt levebrød på turisme. Naujaat er kjent for sine Inuit-kunstnere, spesielt treskjærere, typiske arbeider er små realstiske dyrefigurer, så vel som smykker.

Referanser[rediger | rediger kilde]