Rena (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°13′12″N 11°29′32″Ø Rena er ei elv som renner gjennom Rendalen og Åmot kommuner i Hedmark. Elva har et nedbørsfelt på 3 967 km² og en lengde på 165 kilometer. Elva har sitt utspring i fjellområdet som kalles Fonnåsfjellet, øst for Tronfjellet, og renner sammen med Glåma ved tettstedet Rena.

Renas tilløp er to mindre elver: Tysla, som danner Tylldalen vest for Fonnåsfjellet, og Unnsetåa eller Finnstadåa, som renner sørover helt fra Tolga kommune og videre nedover øst for Fonnåsfjellet. Under siste istid var Tylldalen demmet opp av ismasser, som på et tidspunkt brast, og store mengder vann flommet gjennom fjellveggen i vest og dannet Jutulhogget.

Tylldalen og Unsetåa renner sammen til Rena ved stedet Elvål, og 5 kilometer nedenfor dette ligger kirkestedet Øvre Rendal med tettstedet Bergset. Etter 15 kilometer danner Rena Lomnessjøen på 255 moh., ved kirkestedet Ytre Rendalen og tettstedet Otnes. Lomnessjøen har et bare 3 kilometer langt videre elveløp ned til Storsjøen på 251 moh., og dette er en av Hedmarks største innsjøer. Nederst i Storsjøen renner elva inn i Åmot kommune.

Elveløpet er stort sett dekket av barskog.