Remskivesnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Remskivesnegl
Nomenklatur
Bathyomphalus contortus
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
Remskivesnegl
Remsnegl
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseSnegler
OrdenLungesnegl
FamilieSkivesnegler
SlektBathyomphalus
Økologi
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: ?

Remskivesnegl eller Remsnegl, (Bathyomphalus contortus) er et bløtdyr og tilhører familiegruppen skivesnegler og er en av vannlungesneglene (Basommatophora). Den er en av de vanligste norske sneglene i ferskvann.

Skivesnegler utgjør en viktig matkilde for fisk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skivesneglene gjenkjennes lett på skallet som er skiveformet, det vil si at spiralene (vridningene) ligger «inne i hverandre», flatt, og gjør skallet flatt. Det er ikke kjegleformet som en kremtopp. Det er snodd mot venstre i motsetning til de fleste andre snegler som har høyrevridd skall. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Lungeåpningen er på venstre side. De fleste skal er høyrevridde, men noen (skivesnegler og blæresnegler) er venstrevridde. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger. Alle skivesnegler har hemoglobin i blodet og har derfor en mer eller mindre gjenkjennelig rød farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Remskivesnegl finnes i ferskvann og legger gjennomsiktige egg innkapslet i faste, geleaktige klaser på planter, steiner og andre objekter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]