Rejected

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rejected
Generell informasjon
Utgivelsesår2000
NasjonalitetUSA
Lengde9 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDon Hertzfeldt[1] Rediger dette på Wikidata
ManusDon Hertzfeldt[1] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Don Hertzfeldt[1]
MusikkLudwig van Beethoven Rediger dette på Wikidata
FotoDon Hertzfeldt Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDon Hertzfeldt Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)25. juli 2000
Eksterne lenker

Rejected er en amerikansk absurd animasjonsfilm laget i 2000 av Don Hertzfeldt.

Den ble nominert til Oscar i 2001, i kategorien Best Animated Short Film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen påstår å fortelle historien om sammenbruddet til animatøren som lagde den, Don Hertzfeldt. Historien blir fortalt i korte tekster på skjermen, og begynner med at Hertzfeldt blir ansatt av «the Family Learning Channel», et fiktivt TV-selskap, for å lage reklamesnutter. Alle arbeidene hans ble sett av klienten, og promte forkastet.

Etter hvert som seerne selv får se snuttene, blir det klart hvorfor. Handlingen er preget av «Goddag, mann! — Økseskaft»-aktige dialoger, usannsynlige hendelser og umotivert vold.

Den første filmen starter med en strekmann som står med en svær skje i den ene hånden. Foran ham står det en liten bolle. Han utbryter «My spoon is too big» (skjeen min er for stor), og det blir stille. Strekmannen gjentar så dette noen ganger. Deretter kommer en antropomorf banan gående inn i bildet og erklærer: «I am a banana.» (jeg er en banan). Deretter kommer lyden av en støvsuger som skrues på, og reklameteksten klippes inn: «You are watching the Family Learning Channel».

Det kanskje mest kjente sitatet fra filmen, er «My anus is bleeding» (anusen min blør). Den tegnede figuren som sier dette blir ikke hørt av sine like; de er alt for opptatt med å danse og prise livet. Figuren roper ut sin nød med høyere og mer skjærende stemme etter hvert som blødningen blir verre, men ender med å drukne i sitt eget blod mens de andre danser til en svensk versjon av «Nå er det jul igjen».

På dette tidspunktet begynner alle avslagene å bli for mye for tegneren, og Hertzfeldts tegneserieunivers begynner å bryte sammen. Etter en kort periode der Hertzfeldt skulle ha gått over til å tegne utelukkende med venstre hånd, ender Rejected i et apokalyptisk klimaks.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.bcdb.com/cartoon/38988-Rejected.html; besøksdato: 14. april 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]