Reisepass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Reisepass var et dokument som ble benyttet i perioden med passtvang for innlands- og utenlandsreiser i Norge frem til 1860.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Typisk for hele enevoldstiden (1661-1814) var myndighetenes ønske om, og forsøk på, å kontrollere sine undersåtter. Det var ønskelig å begrense sosial og geografisk mobilitet. For å kunne kontrollere flyttinger, ble det krevd pass selv for innenlandsreisende i Norge. Det var straffbart å huse løsgjengere eller personer uten reisepass. Også skippere og fergemenn kunne stilles til straffeansvar dersom de fraktet personer uten reisepass.

I 1805 ble det bestemt at det kun var politimestrene i byene og fogdene på landet som hadde rett til å utstede reisepass. Den innenlandske passtvangen ble avskaffet i 1860. Passenes utforming og innhold er svært varierende, men noen poster finnes alltid, for eksempel navnet på stedet hvor det ble utstedt og når, samt navnet på den som utstedte det. Navn og stilling på den som reiste finner vi også, samt den reisendes destinasjon. Noen ganger får vi også vite hvor den reisende ble født. Pass var naturlig nok også obligatorisk hvis man ville reise utenlands, og det var også obligatorisk for de som kom utenfra og ville til Norge, om de så var født i Norge eller ikke.

Når noen returnerte fra en reise, eller slo seg ned et sted, ble passene innlevert til politi eller lensmann. Disse passene ble i varierende grad tatt vare på. En del pass inneholder også en beskrivelse av utseendet til den reisende personen- et substitutt for dagens passbilde. Noen av passene har med ganske så nøyaktige beskrivelser av de reisende som for eksempel øyenfarge, hårfarge og høyde, samt og om vedkommende hadde runde kinn og sunn hudfarge.

Passprotokoll[rediger | rediger kilde]

Det ble også ført passprotokoller. Dette er en protokoll over utstedte pass eller fremviste pass. Det er i disse protokollene vi finner navn til alle de som emigrerte til Amerika.

En del passprotokoller er blitt transkribert og ligger søkbare på Digitalarkivet.

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Reisepass og passprotokoller finnes ved statsarkivene.

Av de reisepassene som finnes bevarte ved Statsarkivet i Bergen er flertallet utstedte i Sverige og Danmark, men også fra dagens Tyskland finnes en god del pass. Pass for reisende fra Russland finner vi også, men disse er utfordrende å lese. På baksidene av passene finnes ofte informasjon om når passene ble fremviste på reisen. På denne måten kan man følge personens reiserute.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]