Reinlender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reinlender

Reinlender er en av de vanligste pardansene i gammeldans. Det norske navnet tyder på at den kom hit fra Rhinland. Den er i slekt med dansen schottische, og også kjent som tysk polka. I Sverige heter den schottis, noe som tyder på at nabofolket trodde at den kom fra Skottland.

Reinlenderen var antakelig kjent mange steder i Europa, og spredte seg på 1800-tallet fra dansesalonger i Paris til å bli en motedans også i Nord-Europa mot slutten av århundret.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Reinlenderen går i 2/4 eller 4/4 takt, i rolig tempo. Som regel har den to åttetakters repriser.

«Musevisa» er et typisk eksempel på en reinlendermelodi.

Dansen[rediger | rediger kilde]

Parene danser etter hverandre i en ring motsols på gulvet. Gutten står med jenta på høyre side. Gutten holder høyre arm løst over øvre del av jentas rygg. Jenta holder gutten løst om nedre del av ryggen, med venstre arm. Gutten fører.

Gutten startet framover med venstre fot, og jenta med høyre fot. I første tur er det tre byttomfotsteg (polkasteg). En danser ved siden av hverandre i danseretningen. Så følger fire hoppsteg, der paret er vendt mot hverandre og de sammen hopper rundt med sola – en runde. Dette gjøres én gang før de igjen danser ved siden av hverandre i danseretningen.

Dansen kan varieres på mange måter:

  • Bare hoppsteg både i første og andre tur, i en runddans.
  • Paret danser hver for seg første tur, og roterer hver for seg en eller to runder – motsols for gutten og medsols for jenta, før de går sammen og danser tur to som før.
  • Paret danser hver for seg første tur, gutten kan kare seg ved å slå på hælen, slå hjul eller hoppe ned huk og så sprette høyt opp og slå seg på begge hælene med hendene.
  • Andre tur kan gjøres motsols.
  • Første tur kan danses med ryggen mot danseretningen. Gutten danser baklengs med jenta på venstre side. Gutten holder venstre arm løst over jentas rygg. Jenta holder gutten løst om hoftene med høyre arm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]