Kriminalpolizei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Reichskriminalpolizei»)

Kriminalpolizei er standardtermen for enheten som tar for seg etterforskning i politistyrkene i Tyskland, Østerrike og de tyskspråklige delene av Sveits.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

I forbundsrepublikken er politiet delt i to; det føderale og det lokale politiet. Lokalpolitiet, Landespolizei, tar seg av den største delen av etterforskning i Tyskland.

Innenfor Landespolizei er avdelingen som tar seg av etterforskning kjent som Kriminalpolizei eller Kripo. De forskjellige Kripo-avdelingene er organiserte i henhold til lokal lov og er underlagt den lokale Innenriksministeren.

Den føderale etterforskningsavdelingen, Bundeskriminalamt (den tyske motparten til FBI), og etterforskningsavdelingene i det føderale politiet, Bundespolizei, har sine egne etterforskere men disse er vanligvis ikke referert til som Kripo eller Kriminalpolizei.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

I 1799 ble seks politioffiserer overført til den prøyssiske Kammergericht (den øverste domstol i Berlin) for å etterforske mer prominente forbrytelser. De ble gitt tillatelse til å arbeide i sivile klær om nødvendig. Deres antall økte i de etterfølgende år. I 1811 ble reglene for deres tjeneste innskrevet i Berliner Polizeiregiment og i 1820 ble graden Kriminalkommisar introdusert for etterforskere. I 1872 ble det nye Kriminalpolizei dannet som en særegen gren av politiet som skilte det fra det uniformerte politiet som ble kalt Schutzpolizei.

Basert på erfaring med nye politistyrker reformerte andre administrative enheter i Tyskland, som Bremen i 1852, sine politistyrker og ved slutten av det 19. århundret var Kriminalpolizei blitt etablert som et nasjonalt organ.

Under nasjonalsosialistene (1933-1945)[rediger | rediger kilde]

Skjematisk oversikt over politiorganisasjoner i det nasjonalsosialistiske Tyskland

Da NSDAP tok makten i januar 1933 startet det raskt å omfatte samfunnet for å kunne konsolidere sin makt. I 1936 ble Kriminalpolizei derfor underlagt SS. I september 1939 ble et nytt sentralt organ for statssikkerhet opprettet, det såkalte Reichssicherheitshauptamt (RSHA). Kripo ble Amtsgruppe V i dette organet. Det ble styrt av Arthur Nebe frem til 1944 da Nebe falt i unåde og ble henrettet etter attentat mot Hitler i juli 1944. I det siste året av dets eksistens var Amtsgruppe V (Kripo) styrt direkte av Ernst Kaltenbrunner, sjefen for RSHA.

Tysk personell foran hovedporten på SS-Strafgefangenenlager Falstad, en fangeleir ved Levanger for hovedsakelig politiske fanger 1941–1945. Vaktene bærer uniformer for Reichskriminalpolizei (KriPo), som i Det tredje riket var kontrollert av Schutzstaffel (SS).