Reichskommissariat Turkestan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reichskommissariat Turkestan
Planlagt reichskommissariat under Tyskland
Ikke realisert
Flagg Våpen
Flagg Våpen
Plasseringa til Turkestan
Plasseringa til Turkestan
Det foreslåtte Reichskommisariat Turkestan i grønt, med de mulige tilleggene Mari El og Udmurtia i blått.
Hovedstad Ikke utpekt
Styreform Sivil okkupasjonsforvaltning
Rikskommissær Ikke utpekt
Historisk periode andre verdenskrig
 - Grunnlagt Ikke realisert
 - Opphørte Ikke realisert

Reichskommissariat Turkestan (forkortet RKT) var en tiltenkt sivil okkupasjonsforvaltning Tyskland hadde planer om å opprette i Turkestan under andre verdenskrig.[1] Den sovjetiske historikeren Lev Bezymenski hevdet at Panturkestan, Großturkestan og Mohammed-Reich ble vurdert som navn på territoriet.[2]

Forslaget om å opprette et Reichskomissariat i regionen ble fremsatt av Alfred Rosenberg, men det ble midlertidig nedstemt av Adolf Hitler på grunn av at han mente at målet burde være avgrenset til Europa inntil videre.[3]

Territorial planlegging[rediger | rediger kilde]

Rosenbergs plan for provinsen inkluderte sovjetrepublikkene Kasakhstansk SSR, usbekisk SSR, turkmensk SSR, tadsjikisk SSR og kirgisisk SSR.[4] Befolkningen i området var ikke homogent av tyrkisk etnisitet (spesielt Tadsjikistan som i hovedsak er av iransk opprinnelse, og innbyggerne snakker i hovedsak persisk), men de deler den samme religionen (islam). Planen var at provinsen også skulle inkludere territoriene Altaj, Tatarstan og Basjkortostan, på bakgrunn av at de deler samme religion og etnisitet.[5] Noen kilder nevner også en mulig inkludering av Mari El og Udmurtia, selv om befolkningen i disse områdene var av uralsk herkomst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dallin, Alexander (1958). German rule in Russia 1941–1945: A Study of Occupation Policies, p. 65 (see note 1). Westview press.
  2. ^ Bezymenskiĭ, Lev (1968). Sonderakte "Barbarossa". Deutsche Verlag-Anstalt. s. 225. 
  3. ^ Alexander Dallin. German rule in Russia, 1941-1945: a study of occupation policies. Westview Press, 1981. P. 53.
  4. ^ Безыменский А. А. Генеральный план «Ост»: замыслы, цели, реальность // Вопросы истории. – 1978. – № 5. – С. 78 (in Russian)
  5. ^ План раздела мира между странами Оси Arkivert 8. februar 2012 hos Wayback Machine. (in Russian)