Regina Mingotti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regina Mingotti
Født6. feb. 1722[1]Rediger på Wikidata
Napoli[2]
Død1. okt. 1808[3][1]Rediger på Wikidata (86 år)
Neuburg an der Donau[4]
BeskjeftigelseOperasanger Rediger på Wikidata
EktefellePietro Mingotti
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
StemmetypeSopran

Regina Mingotti (1722–1808) var en italiensk operasanger (sopran).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Regina Mingotti var datter av en østerriksk offiser og døpt Regina Valentini. Hun vokste opp i ursulinerklosteret i Graz og fikk den første sangundervisningen av klosterets abbedisse.

I 1747 giftet hun seg med impresarioen Pietro Mingotti. Samme år kom hun med operatruppen hans til Dresden for å oppføre operaer på Angelo Mingottis (Pietros bror) nybygde operahus. Bygningen sto på samme område som Zwinger-bygningen står, men var bygd i tre og brant ned allerede i 1748.

Den kongelige opera engasjerte Mingotti for å synge i Christoph Willibald Glucks Le nozze d'Ercole e d'Ebe i anledning bryllupet til Fredrik Christian av Sachsen og Maria Antonia av Bayern i 1747.

Fra 1748 fikk Mingotti sangundervisning av Nicola Porpora.

Mingotti var engasjert som andre sangerinne ved Dresdens operahus og ble regnet som etterfølgeren til den aldrende prima donnaen, Faustina Bordoni. I korrespondanse mellom Pietro Metastasio og Johann Georg Pisendel beskrives en bitter konflikt mellom Mingotti og Bordoni som først ble bilagt etter at Mingotti i 1750 fikk et års engasjement i Napoli. Da Bordoni tok avskjed med scenen i 1751, etterfulgte Mingotti henne som prima donna i Dresden.

Mingotti forlot Dresden i 1752 og sang i Madrid, London og forskjellige italienske byer. Hun trakk seg tilbake fra scenen i 1763. Etter et opphold i München flyttet hun til sin sønn i Neuburg an der Donau, der hun i 1807 døde som enkefru Königlich-sächsische Kommerzienrätin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Regina Minotti, www.fembio.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 22. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]