Rashtriya Janashakti Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rashtriya Janashakti Party
LandNepal
Grunnlagt2005

Rashtriya Janashakti Party (RJP – Det Nasjonale Folkeparti) er et monarkistisk parti i Nepal danna i mars 2005 av Surya Bahadur Thapa.

Partiet er en fortsettelse av Thapas fraksjon innafor det store monarkistiske partiet Rastriya Prajatantra Party (RPP). Denne fraksjonen var opp til 2005 kjent som Rastriya Prajatantra Party (Thapa).

(Det kan skape forvirring at Khamal Thapa, den ekstremistiske innenriksministeren i kong Gyanendras kuppregjering, i 2005 danna et nytt parti, der han er president, som i pressa ofte omtales som RPP (Thapa). Dette partiet blei størst i Gyanendras skinndemokratiske lokalvalg i februar 2006 Men dette nye RPP (Thapa) har ingen forbindelse med Surya Bahadur Thapa og det partiet som mesteparten av tida etter 1991 har vært kjent som RPP (Thapa).)

RJP samler mer moderate og forsiktige politikere enn de mer ekstreme fløyene i RPP.

Partiet har etter kong Gyanendras statskupp 1. februar 2005 med en viss forsiktighet både støtta og kritisert det kongelige diktaturet. RJP har kritisert arrestasjonen av politikere fra de parlamentariske partiene og ekstreme uttalelser fra monarkister i regjeringa, men har også latt partimedlemmer delta som ministre.

Det kan virke som om Thapa er innstilt på at den nåværende politiske situasjonen ikke kan vare, og ønsker å kunne fungere som brubygger og holde seg inne med begge sider, uansett hva som skjer.

I 1999-parlamentet som blei gjeninnkalt etter at diktaturet falt i april 2006 hadde RJP 1 representant. Partiet beholdt denne ene representanten i det nye overgangsparlamentet som blei konstituert 15. januar 2007.

Partiets studentforbund heter Rashtriya Janashakti Students Union.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]