Hurtig prototyping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rapid Prototyping»)

Hurtig prototyping eller hurtig modellfremstilling (engelsk: Rapid Prototyping) kan vise til flere ulike metoder for å fremstille en forenklet modell med hensikt å hjelpe i utviklingsprosessen. Begrepet har i de senere årene særlig vært knyttet opp mot 3D-utskrift, men kan også benyttes om andre metoder som støping[1] i plast, metall eller andre materialer, eller håndlagde modeller av papp, papir eller trolldeig. Å designe utkast til nettsider ved hjelp av blyant og papir (såkalte "wireframes") er et annet konkret eksempel på hurtig protyping.

3D-utskrift har de siste årene fått økt popularitet og utbredelse som metode for hurtig prototyping. Dette er en prosess som lagvis bygger opp modeller eller prototyper, og er et eksempel på en additiv prosess hvor materiale tilføyes, til forskjell fra maskinering som er en subtraktiv prosess hvor materiale fjernes. Den første kommersielle 3D-skriveren ble lansert i USA i 1985.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Støping og modellframstilling - Mjøs Metallvarefabrikk AS». Arkivert fra originalen 27. januar 2021. Besøkt 18. januar 2020. 

Se også[rediger | rediger kilde]