Rajapalayamhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rajapalayamhund
poligarhund, paleiyakaran
Hundetypemynde, hetshund
OpprinnelseIndia
Egenskaperjakt- og vakthund
Livsløp10-12
Størrelsestor (20-28 kg)
Passer forspesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Rajapalayamhund er en mynde som stammer fra det sørlige India, der den har vært populær som jakthundvillsvin og selskapshund for lokalaristokratiet. Alternativt er denne hunden kjent som poligarhund og paleiyakaran i hjemlandet.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Rajapalayamhund har fått navn etter byen Rajapalayam i Tamil Nadu, i det sørlige India, der den blir mest vanlig oppdrettet i Virudhunagardistriktet. Den er ikke anerkjent av de store internasjonale kennelklubbene, men den anerkjennes av Kennel Club of India (KCI).

Opphavet til denne hunden er ukjent, men det har blitt spekulert i om rasen kan ha vært en progenitor for dalmatiner. Det er også kjent at rasen ble brukt i krigshandlinger mot britene under de såkalte Karnatakakrigene.

Ekte Rajapalayamhunder er nær utdødd og finnes kun i små, begrensede områder i Tamil Nadu. Dersom ingen ting blir gjort for å redde denne hunden vil trolig rasen forsvinne i løpet av kort tid. Den indiske kennelklubben (KCI) har lansert prosjektet «Save the Rajapalayam Project» for å redde rasen, men det er uvisst om de lykkes.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Rajapalayamhund er ei stor mynde med glatt, kort og fin pels. På hodet, brystet, buken og nedover bena er pelsen myk, mens dekkhårene er stive ellers på kroppen. Den er kraftigere og tyngre bygget enn mynder flest og har en noe bredere skalle. Huden i pannen kan danne rynker.

Skulderhøyden er gjerne 60-75 cm (typisk 65 cm for tisper og 70 cm for hanner) og vekten 20-28 kg. Gjennomsnittshøyden på disse hunden har blitt mindre med årene, men indiske kynologer hevder allikevel at denne hunden er den mest opprinnelige av de indiske myndene. Den mest populære fargen er melkehvit (elfenbenshvit) med rosa nesebrusk og lepper og gyldenbrune øyne, men den finnes i flere farger og fargekombinasjoner, herunder sort, brun og flekket sort/hvit.

Rajapalayamhund er mer utholdende enn hurtig til mynde å være.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Rajapalayamhund har i India først og fremst vært kjent som en nyttig brukshund, en ypperlig jakthund. Rasen tilhører hetshundene og egner seg ypperlig til blant annet villsvinjakt. I motsetning til mynder flest (som primært bruker synet) bruker rasen også luktesansen aktivt når den jakter. Den er også en glimrende vakthund og kan dessuten bli en god familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Rajapalayamhund hevdes å være lojal og mild mot familien (inkludert barn), men reservert og territorial ovenfor fremmede. Den liker ikke berøringer av fremmede, og kan best karakteriseres som en klassisk «enmannshund». I så måte er dette en hunderase som passer best for svært erfarne hundefolk. Som mynder flest er den selvstendig, egenrådig og effektiv. Pelsen krever minimalt med stell om kostholdet er sunt og fullverdig. Rasen er nøysom i kosten.