Ragnhild Enge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ragnhild Enge
Født1948Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseTekstilkunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Ragnhild Enge (f. 1948) er en norsk tekstilkunstner, bosatt på Lillehammer. Hun er utdannet fra Konstindustriskolan i Göteborg 1972 – 1976, og har siden etablert seg som merittert billedvever gjennom en rekke utstillinger.

Enge har utført flere offentlige utsmykningsoppdrag, og hennes arbeider er innkjøpt av blant annet Televerket / Telenor, Göteborg by og Statens Konstråd, Sverige. I samarbeid med billedkunstneren Håkon Gullvåg fikk hun oppdraget med å veve motivene til den særegne bispekåpen som i dag brukes i Nidaros domkirke, Nidarosdomen.

Teknikk og materialvalg[rediger | rediger kilde]

Ragnhild Enge arbeider med vev i forlengelse av gobeleng-tradisjonen, en spesielt arbeidskrevende teknikk som kan gjenfinnes i veggtepper fra 1600-tallets Frankrike. Hennes motiver er abstrakte, og bildene kjennetegnes særlig av en lag- på lageffekt som gir inntrykk av tredimensjonal dybde. Vevene er utført i ullmaterialer, håndfarget av kunstneren, gjerne med enkle spor av ornamentikk i silketråd.

Stipendier[rediger | rediger kilde]

For sitt arbeid har Ragnhild Enge mottatt flere stipendier, blant annet fra Norsk kulturråd, Oppland fylkeskommune og Ingrid Lindbäck Langaards fond. I 2000 ble hun tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kunstnerens nettside[død lenke] med oversikt over utstillinger, samt bilder av nyere arbeider.

"Et vevd maleri", artikkel om bispekåpen i Nidaros.