Ragnar Røgeberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ragnar Røgeberg
Født23. mai 1926Rediger på Wikidata
Død15. okt. 2004Rediger på Wikidata (78 år)
BeskjeftigelseMusiker, dirigent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserHedmark fylkeskommunes kulturpris (1986)

Ragnar Røgeberg (født 23. mai 1926 i Øvre Eiker[1], død 15. oktober 2004 i Hamar) var en norsk dirigent og organist.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Røgeberg fikk sin utdannelse ved Musikkonservatoriet i Oslo. Lærere var blant andre Arild Sandvold (orgel) og Øivin Fjeldstad (orkesterdireksjon).

Karriere[rediger | rediger kilde]

Røgeberg var organist i Fiskum kirke, og deretter i Larvik kirke hvor han virket i perioden 1946 til 1953. Han var i Larvik også klaverpedagog og dirigent for kor og orkester.[1] Han gjestet også som dirigent for Cæciliaforeningen i Larvik.[1] I 1953 ble han domorganist på Hamar[1] hvor han arbeidet til 1996.

Han var en drivende kraft i Hamars og Hedmarks musikkliv som dirigent for blant annet Hamar domkor, Hamar Musikkorps og Hamar orkesterforening. Han var i 25 år knyttet til Hamar katedralskole som sanglærer og dirigent for skolekoret.

Ragnar Røgeberg var en ettertraktet samarbeidspartner som akkompagnatør på piano og orgel for en rekke solister og kor på Østlandet. Hans nære samarbeid og vennskap med komponisten Egil Hovland resulterte i flere uroppførelser i Hamar domkirke. Røgeberg var en sentral utøvende skikkelse i den liturgiske og kirkemusikalske fornyelse som fant sted i Norge fra sekstitallet og framover. I dette arbeidet hadde han en sterk støttespiller i biskop Alex Johnson.

I NRK var han en hyppig kringkastet gudstjenesteorganist og akkompagnatør for mange sangsolister.

Ragnar Røgeberg var frimurer av X. grad og knyttet til Den Norske Frimurerorden som organist fra 1952 til sin død.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Ragnar Røgeberg ble hedret med en rekke kulturpris, blant annet Hedmark fylkeskommunes kulturpris. Til hans 70-årsdag forelå et festskrift med et tyvetalls artikler redigert av Roger Andreassen, Astrid Hagen, Egil Hovland og Arne Moseng.

Utenfor Hamar domkirke ble det 23. mai 2006 på 80-årsdagen for Ragnar Røgebergs fødsel avduket en byste i bronse modellert av kunstneren Svein-Tore Kleppan.

Korsalen i det nye kulturhuset på Hamar er kalt Korsal Ragnar Røgeberg.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Holtan, Abr. (1953). Sandefjords sangforening: 1853 - 8. september - 1953 : byens eldste forenings historie. [Sandefjord]: Foreningen. s. 312. 
  2. ^ Hamar kulturhus' internettside besøkt 20. mai 2015