Radio Königsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folkesangere fra Radio Königsberg.

Radio Königsberg var det svenske tilnavnet for de de svenske programmer fra den tyske radiostasjonen Reichssender Königsberg innen Reichs-Rundfunk-Gesellschaft og som rettet svenskspråklig tysk propaganda mot Sverige under årene 1940 til 1945.

Man begynte sendingene fra Haus des Rundfunks i Berlin og det ble kablet til senderen i Königsberg (nåværende Kaliningrad) noe som gjorde at de svenske lyttere kalte programmene Radio Königsberg. På grunn av bombeangrepene av allierte fly flyttet man senere til radiohuset i selve Königsberg og deretter til Danzig. Mot slutten av krigen, da sovjetarmeen nærmet seg byen, ble redaksjonen flyttet til en transportabel radiosender plassert på Hellerud som da lå rett utenfor Oslo, hvorfra man sendte til krigsslutt i 1945. Sendingene begynte med anropssignalet Hallå Norden, här talar Tyskland.

I slutten av 1940 begynte man å sende nyheter og propaganda på svensk en gang i uken. Sendetiden øket etterhvert betydelig. Opp til en tiendedel av Sveriges befolkning lyttet jevnt på sendingene. Imidlertid fikk sendingene til Norden aldri samme omfang som «Lord Haw-Haws» sendinger til Storbritannia.

Sammenlagt medvirket et trettitall svensker i produksjonen, blant dem Thorolf Hillblad, Dagmar Cronstedt, skuespillerne Gösta Richter og Rolf von Nauckhoff, lærerinnen Anna-Lisa Gerloff fra Skövde, hjelpepleiersken Brita Bager fra Helsingborg og forfatteren Clara Nordström.

Litteratur[rediger | rediger kilde]