RISK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Risk for brettspillet

RISK (Regulering av inngangsverdi med skattlagt kapital) var en metode i det norske skattesystemet for å unngå at næringsinntekter blir dobbeltbeskattet.

Selskaper betaler skatt av overskuddet hvert år. Et overskudd som selskapet ikke betaler ut som aksjeutbytte (tilbakeholdt skattlagt kapital) vil føre til at selskapet får høyere verdi og dermed høyere aksjekurs. Ved kjøp og salg av aksjer må man betale skatt av et eventuelt overskudd. Hvis en aksje går opp i verdi på grunn av opplagret overskudd i bedriften, vil dette overskuddet bli dobbeltbeskattet fordi både bedriften (gjennom skatt på overskuddet) og aksjeeieren (gjennom skatt på verdistigningen) må skatte av dette.

For å unngå dette fastsettes et RISK-beløp hvert år av skattemyndighetene, som kan legges til kostprisen til en aksje når verdistigningen til aksjeeieren skal beregnes. Dermed vil den skattemessige verdistigningen bli så mye mindre at dobbeltbeskatning unngås.

Hvis et selskap betaler ut mye utbytte blir RISK-beløpet mindre og kan også bli negativt.

RISK ble innført da det ble vedtatt at det ikke skulle beregnes skatt på lovlig utbetalt utbytte fra og med 1992. Ordningen ble avviklet i 2005, og siste RISK-beløp ble beregnet 1. januar 2006, når det igjen ble innført en viss beskatning av utbytte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]