RC Cola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
RC Cola

RC Cola (opprinnelig Royal Crown Cola) er en cola som ble utviklet i 1905 av den amerikanske farmasøyten Claude A. Hatcher.

Historie[rediger | rediger kilde]

Trailer med RC Cola markedsføring

Det første produktet i Royal Crown-serien var Chero-Cola, som kom i 1905. Deretter kom Royal Crown Ginger Ale, Royal Crown Strawberry og Royal Crown Root Beer. Selskapet fikk etter en tid navnet Chero-Cola, og i 1925 skiftet det navn til Nehi Corporation. I 1934 ble oppskriften på Chero-Cola endret, og drikken ble relansert som Royal Crown Cola.

I 1958 kom selskapets første lettcola, Diet Rite, og noe senere kom den koffeinfrie RC 100. I midten av 1990-årene kom Royal Crown Draft Cola, en eksklusiv cola hvor det kun ble brukt rent rørsukker. Den ble kun solgt i små flasker, og salget var lavere enn forventet. Varianten forsvant derfor raskt, med unntak av markedene i Australia og New Zealand, hvor den hadde blitt tatt bedre imot. I 1999 ble den også introdusert med hell i Frankrike av Philippe Bailly. En annen variant som har kommet er Cherry RC, som konkurrerer med Coca-Cola og Pepsis kirsebærcolaer.

RC Cola logo

I oktober 2000 ble Royal Crown indirekte kjøpt opp av Cadbury Schweppes gjennom kjøpet av Snapple. Selskapet ble plassert under Dr Pepper/Seven Up Inc. I 2001 ble varemerket RC solgt videre til Cott Beverages i Mississauga i Ontario, som startet datterselskapet Royal Crown Cola International. I USA, Canada, Mexico, Puerto Rico og enkelte andre områder er det Cadbury Schweppes Americas Beverages som produserer og distribuerer RC Cola.

RC Cola i Norge[rediger | rediger kilde]

Følgende bryggeri lager RC Cola i Norge:

Det er Storms som representerer RC Cola i Norge.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]