Røykkvarts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Røykkvarts
Røykkvarts
Røykkvarts
Generelt
Formel SiO2
Gruppe Nettverksilikat
Identifikasjon
Farge gul til sort
Krystallsystem trigonal
Kløv Ingen
Hardhet (Mohs) 7
Strekfarge hvit
Andre mineraler
Liste over mineraler

Røykkvarts er en gjennomsiktig eller halvtransparent gulbrun eller grå til nesten svart variant av kvarts. Røykkvarts er et hardt, skinnende mineral bestående av silisium dioksid i krystallform, som er til stede i de fleste bergarter – spesielt sandstein og granitt. Gul sand er ofte kvarts med jernoksid urenheter. Røykkvarts har sekssidige krystaller, med pyramideformete avslutninger. Krystallene er oftest prismatiske, vanligvis med striper på tvers av lengderetningen. Kvarts er en viktig bestanddel i granitter og granittpegmatitter, kvartsitter og mange sandsteiner. Den forekommer ofte i hydroterminale ganger. Brukne røykkvartskrystaller kan ha knivskarpe kanter som lett kan kutte huden. Den må håndteres med forsiktighet.

Smykkestein[rediger | rediger kilde]

Smykkestein

Fasettslipte stykker av røykkvarts gir vakre smykkesteiner. De kan lett forveksles med citrin i farge. Diamantglans som diamanter har, blir også kalt «adamantinglans». Det er en fabelaktig intens hardt lysende glans på diamantens bruddflate, som er enestående i mineralriket.

Funn[rediger | rediger kilde]

Sørli i Nord-Trøndelag. Birkeland, Iveland, Larvik, Porsgrunn, Hurum og Honningsvåg.

Nettverksilikat[rediger | rediger kilde]

Kvarts består av silikat SiO2 og forekommer i de fleste bergarter, bare feltspat er vanligere. Det finnes to hovedtyper kvarts, makrokrystalline og kryptokrystalline varianter. De sistnevnte, som er kompakte og består av enkeltkrystaller som ikke en gang kan sees med et vanlig mikroskop, har fellesbetegnelsen. Kalsedon, jaspis, flint, agat og opal variantene. Den første typen består av varianter som er krystallinske eller massive, og disse er skilt ut ved fargeforskjeller som skyldes urenheter eller at de har vært utsatt for radioaktivitet, slik som røykkvarts og Tigerøye er asbest som er omdannet til kvarts med asbeststrukturen i behold pseudomorfose.

Mineraler som inneholder uran eller thorium er radioaktive.


Refraksjonsseismikk[rediger | rediger kilde]

Indeksen av refraksjonsseismikk er det geometriske forholdet mellom den vinkelen som lyset kommer til krystallen på. Og vinkelen som lyset er bøyd på, når det går inn i et krystall (kalles vinkelen av refraksjonsseismikk). Lover om refraksjonsseismikk kalles Snells Laws og ble fastsatt ved Willebrod Snellius i 1621. (sinus i) / (sinus r) = n) Kvarts, IR: 1,544 - 1,553.


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.

International Mineralogical Association