Røros bergrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røros bergrett holdt sine møter i Bergskrivergården, bygget i 1793 som administrasjonsbygg for Røros Kobberverk.

Røros bergrett var en domstol som var aktiv fra 1646 til 1813. Røros kobberverks privilegier ble utstedt 19. oktober i 1646. Røros bergrett dømte innenfor det området Røros kobberverk hadde privilegier. Dette privilegieområdet ble benevnt Circumferensen. Jurisdiksjonen gjaldt ikke for hele Circumferesen, og forholdet mellom den alminnelige jurisdiksjon og bergretten ble regulert gjennom flere reskripter. Det ble slått fast at det var de som var i bergverkets tjeneste som var underlagt bergverkets jurisdiksjon. Bergretten skulle ikke dømme i større kriminalsaker, men i sivile tvister og mindre straffesaker som for eksempel brudd på ordensregler. I praksis ble ikke alltid dette respektert.

Ved bergretten ble det også tatt opp forhør og utstedt tingsvitne[1]. Videre var bergskriveren skifteforvalter og auksjonsforvalter. Røros bergrett førte også panteregistre og pantebøker.

Ved den store berganordningen av 7. september 1812 ble bergamtsrettene opphevet. Det ble da slutt på den særjurisdiksjon som bergverkene hadde hatt både når det gjaldt rettsstell, tinglysningsstell og skifte- og auksjonsforvaltning. Røros bergrett ble opphevet ved kongelig resolusjon 26. mai 1813.

Arkivet fra Røros bergrett er avlevert til Statsarkivet i Trondheim. Arkivet inneholder justisprotokoller, tinglysningsmateriale, skiftemateriale og auksjonsmateriale fra perioden 1690–1821.

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Røros bergrett er avlevert til Statsarkivet i Trondheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Arkivkatalog for Røros bergrett ved Statsarkivet i Trondheim
  1. ^ lokalhistoriewiki.no Tingsvitne

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]