Rønvikleira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rønvikleira
Beliggenhet
Kart
Rønvikleira
67°17′32″N 14°24′12″Ø

Rønvikleira er et industriområde i Bodø, og dekker et stort geografisk område. Området ligger der Rønvikfjæra lå før, men har blitt bygd opp av mudder fra havnebassenget, til et flatt parti, i én til to meters høyde over havoverflaten. Deler av det som er bygd opp av mudder i Rønvikfjæra tilhører området Bodø, som ligger nord for leira.

Industribebyggelse[rediger | rediger kilde]

Hurtigruten på Hurtigruteterminalen på Rønvikleira

På mange måter kan vi si at Rønvikleira er delt i to deler, den nordlige og den sydlige. Den sydlige består av Bodø jernbanestasjon og havner, mens den nordlige delen består av store varehus og andre butikker. Det er den nordlige som kan regnes som selve drabanten. Her er det flere varehus, båt- og bilforhandlere, store dagligvarekjeder og kontorer.

Industrielle havner ligger ved jernbanestasjonen, og mottak for containere både fra tog og båt. Fergekaia ligger på Rønvikleira sammen med Hurtigruteterminalen, som skal flyttes helt til sørenden av Rønvikleira for å korte avstanden til sentrum. Helt i nord ligger også noen flytebrygger med privatbåter.

Boligbebyggelse[rediger | rediger kilde]

Det er lite boligbebyggelse, men noen blokker ligger ved Nordstrandveien som er det tradisjonelle skillet mellom Nedre Rønvik og Rønvikleira.