Røde holocaust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Røde Holocaust)
Gå til: navigasjon, søk

Den røde holocaust er en neologisme som betegner drapene på millioner av mennesker utført av totalitære stater i kommunismens navn i det 20. århundre,[trenger referanse] spesielt i områder under Sovjetunionens kontroll og i Kina, men også i en rekke mindre kommuniststater som Kambodsja under Pol Pot. Begrepet ble bl.a. kjent gjennom verket Le Livre noir du communisme.

Tallene på ofre for den røde holocaust varierer mellom 85 og 258 millioner:

  • Stéphane Courtois oppgir i Le Livre noir du communisme et tall på 85-100 millioner ofre
  • Zbigniew Brzezinski oppgir i Out of Control: Global Turmoil on the Eve of the Twenty-first Century et tall på 167-175 millioner ofre
  • M. Cherif Bassiouni oppgir i Crimes Against Humanity in International Criminal Law et tall på 203 millioner ofre
  • Rudolph J. Rummel oppgir i Death By Government et tall på 258 millioner ofre
  • John G. Heidenrich oppgir i How to Prevent Genocide at Stalin alene utryddet 20 millioner mennesker.

Disse tallene møtes imidlertid også med kritikk av andre forskere. Den amerikanske historikeren J. Arch Getty har konkludert, på basis av de åpnede sovjetiske arkivene, at tallene som ofte presenteres for Sovjetunionen er overdrevne og at omkring 800 000 mennesker ble henrettet og omkring en million døde av andre årsaker i fangeleirene. Uenighetene i forhold til tallene har også å gjøre med hva som skal regnes med i tallene. Tallene som vanligvis oppgis inkluderer samtlige som falt som ofre for regimenes politikk, inkludert sultkatastrofer. Den indiske økonomen Amartya Sen har imidlertid regnet ut at den økte levealderen som har utviklet seg i Kina siden 1949, sammenlignet med India, tilsvarer fire millioner menneskeliv pr. år. Blant andre Noam Chomsky har argumentert for at dette også er tall som må tas med i betraktning så lenge sultkatastrofer o.l. som har vært et resultat av regimenes politikk tas med.