Rødbrun bladspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødbrun bladspinner
Phyllodesma ilicifolia
Nomenklatur
Phyllodesma ilicifolium
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
rødbrun bladspinner
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte spinnere
UnderfamilieLasiocampinae
Økologi
Habitat: i skog
Utbredelse: Europa, det nordlige Asia

Rødbrun bladspinner (Phyllodesma ilicifolium) er en sommerfugl som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). Denne spinneren, som når den sitter stille ligner et vissent blad, finnes på Øst- og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 26 – 45 mm, hunnen større enn hannen), rødbrun spinner. Vingene er sterkt bølgete i ytterkanten og spinneren ligner et vissent blad når den sitter i ro. Kroppen er kort og tykk, antennene er forholdsvis korte, godt under halvparten så lange som forvingene hoa hannen og under 1/3 så lange som forvingene hos hunnen. Hodet er ganske lite, labialpalpene er kraftige og stikker litt fram som et nebb. Forvingen er rødbrun, grå langs ytterkanten. Bakvingen er gråbrun med en rødbrun flekk ved fremkanten. Larven er brun med en blålig sidestripe, ovanefor denne med oransjerøde, hvite og svarte flekker. Hodekapselen er mørkebrun. Larven er jevnt kledt med korte, oppstående hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rødbrun bladspinner forekommer i bar- og blandingsskoger med rik forekomst av bærlyng. Larvene lever enkeltvis på blåbær, blokkebær, ulike slags vier og osp, av og til også på ulike urter. Når larven blir forstyrret, bøyer den fremkroppen tilbake over bakkroppen og sperrer ut de tre beinparene. Den kan også bøye forkroppen ned, to store, svartkantede, oransje flekker kommer da til syne. Dette kan bidra til å skremme vekk rovdyr. Utviklingen blir fullført i løpet av sommeren og den overvintrer som puppe. De voksne spinnerne flyr om natten i mai – juni, hunnen gjerne tidlig på natten og hannen senere. Hunnen legger 100 – 170 egg enkeltvis på kvister og blader av vertsplantene før hun dør.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rødbrun bladspinner finnes i store deler av Europa (men mangler i mye av Middelhavsområdet) og videre østover til Amur. I Norge er den forholdsvis vanlig på Sør- og Østlandet vest til Kristiansand og nord til Trysil.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]