Rødøyeugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødøyeugle
Nomenklatur
Ptilopsis granti
Kollibay, 1910
Synonymi
Otus leucotis granti
Ptilopsis erlangeri
Populærnavn
rødøyeugle
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenUgler
FamilieUglefamilien
SlektPtilopsis
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: savanne og tørre skogsområder
Utbredelse: Afrika sør for Ekvator

Rødøyeugle (Ptilopsis granti) er en ugle i slekten Ptilopsis. Den er nært beslektet med hvitfjesuglen som lever nord for Ekvator, og ble tidligere regnet som en underart av denne.


Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rødøyeugle er en temmelig liten ugle, den er mellom 22 og 28 centimeter lang og veier mellom 185 og 220 gram. Den er grå med mørke striper på oversiden, og buken er hvitaktig med striper. Ryggen er mørkere enn hos hvitfjesuglen, og stripene på buken er tydeligere. Den har hvite flekker på fjærene ved vingeroten. Ansiktet er hvitt med en sort kant, og sort rundt de store, oransje øynene. Hodet har to korte øredusker med sorte tupper. Ungfugler har grålige ansikter.

Rødøyeuglen har en boblende tutelyd som skiller den fra hvitfjesuglen.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rødøyeugle lever fra Gabon og østover til sørlige Kenya, og sørover til Namibia og de nordlige delene av Sør-Afrika. Den lever på savanne og i tørre skogsområder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den sees vanligvis alene eller i par. Den jakter for det meste på store insekter, men også små pattedyr, fugler og krypdyr er på menyen.

Reiret legges som regel i det forlatte redet etter en annen fugl. Det er to eller tre egg per kull, og de klekkes etter ca. 30 dager. Ungene forlater reiret etter omtrent en måned.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2004. Otus leucotis. In: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 01 Oct 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]