Rådhusplassen (Vilnius)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
2021

Rådhusplassen i Vilnius (litauisk: Rotušės aikštė) er en av de eldste plassene i Litauens hovedstad Vilnius. Den ligger i gamlebyen, inntil byens historiske rådhus.

Rådhusplassen ligger ved enden av Pilies gatve og avgrenses blant annet av Didžioji gatvė. Gatene Stiklių gatvė, Vokiečių gatvė, Rūdninkų gatvė, Arklių gatvė og Savičiaus gatvė starter ved Rådhusplassen.

Rådhusplassen er det historiske sentrum for torvhandel og begivenheter i Vilnius. Det trekantformede plassen var fra 1300-tallet en markedsplass, og større årlige messer som f.eks Kaziukas marked avholdes blant annet på Rådhusplassen. Også byens juletre stilles opp på denne plassen, samt også konserter og andre nasjonale begivenheter avholdes her, blant annet den årlige Kaziukasmessen.

Helt siden tidlig på 1400-tallet var plassen kantet av småbutikker og med byutvidelser og utviklingen av handelen steg antall småbutikker. Hovedproduktene som ble omsatt var salt, jern og kjøttprodukter. Handlene var nøye regulert og butikkene kunne ikke fritt gis bort eller omsettes og hvem som solgte, og hva som ble solgt ble nøye regulert. Blant annet fikk ikke jøder anledning til å ha slakteri her eller i den tilgrensende gaten Vokiečių gatvė. Overtredelser ble strengt straffet, blant annet med bøter, pryl, fengsel og inndragning av varer. De inndratte varene ble donert videre til blant annet sykehus.

På plassen opptrådte reisende akrobater og artister, gjøglere med dresserte bjørner, komikere, teatergrupper og mystikere med semi-religiøse forestillinger. Samtidig var Rådhusplassen stedet hvor viktige gjester og utenlandske herskere møttes og adelsfamilier avholdt familiefester.

I 1748 brant det daværende rådhuset og de omkringliggende butikker, og dagens plan er fra 1769.

Galleri[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]