Rådhusplassen (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rådhusplassen
Deler av Rådhusplassen med Oslo rådhus, med adresse Rådhusplassen 1, bak. Skulpturgruppa foran er av Per Hurum.
Basisdata
NavnRådhusplassen (11)
LandNorge
StrøkVika
BydelSentrum
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavnebakgrunnOslo rådhus
TilstøtendeRådhusgata, Rosenkrantz' gate, Tordenskiolds gate, Fridtjof Nansens plass, Kronprinsesse Märthas plass (Rådhushagen), Dronning Mauds gate, Enga, Brynjulf Bulls plass, Aker Brygge

Kart
Rådhusplassen
59°54′39″N 10°43′57″Ø

Rådhusplassen (1)[1] er en plass i Oslo. Plassen ligger foran (sør for) Oslo rådhus og dette har adresse til plassen. Plassen er en del av Havnepromenaden, som ble åpnet i 2015.

Oslo rådhus med Rådhusplassen (midt i bildet) og rådhusbryggene i Pipervika innerst i Oslofjorden.
Statuen av Tordenskiold ser ut over rådhusplassen. Bildehugger: Axel Ender. Oppført: 1901.

Beliggenhet og navn[rediger | rediger kilde]

Rådhusplassen har navn etter Oslo rådhus og ligger i Vika, sydvest i Oslo sentrum, mellom rådhuset og Rådhusbryggene i bunnen av Pipervika. Østenden av plassen heter Rolf Strangers plass etter mangeårig ordfører Rolf Stranger, i vestenden mot Vestbanestasjonen heter plassen Brynjulf Bulls plass etter mangeårig ordfører Brynjulf Bull. Vest for rådhuset ligger Kronprinsesse Märthas plass (Rådhushagen) nærmest rådhuset og ut mot Olav Vs plass ut mot Olav Vs gate. De øvrige gatene som munner ut på plasser er, fra sørøst: Akershuskaia, Rådhusgata, Rosenkrantz' gate, Tordenskiolds gate, Hieronymus Heyerdahls gate og Dronning Mauds gate.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1939 vant billedhoggerne Emil Lie og Per Hurum konkurransen om utsmykking av Rådhusplassen. Per Hurums to fontenegrupper mot sjøsida, «Mor og barn», med skulpturer av sittende kvinner og barn, ble fullført i 1941 og 1944.[2] Emil Lies fire sittende kvinnefigurer i granitt til midtfeltets hjørner ble satt opp i perioden 1954–58.[3] Fonteneanlegget hans i midten, med basseng og høy granittblokk med bronsegruppe av to kvinnefigurer og to barn som står i ring, stod ferdig i 1960.[4]

Frem til 1961 gikk det trikk over plassen. Det gikk tog over plassen (Havnebanen) frem til 1980 da tunnelen mellom Vestbanestasjonen og Østbanestasjonen åpnet. Europavei 18 gikk i tillegg over plassen i mange år. Alt dette bidro til at Rådhusplassen på 1970- og 80-tallet var en av byens aller mest trafikkerte steder og også et av de mest forurensede. Det var ikke før Festningstunnelen ble åpnet i 1990 at trafikken avtok og plassen ble helt bilfri i 1994. Trikken kom tilbake til plassen 21. august 1995, og er en del av Vikalinjen.

Rosemarkeringen etter terrorangrepene i Norge ble avholdt på Rådhusplassen 25. juli 2011. Året etter ble konserten «Nasjonal minnekonsert 22.7.12», som var en del av minnemarkeringen i Oslo, avholdt på plassen.

Årlige arrangementer[rediger | rediger kilde]

Hvert år arrangeres den store konserten VG-lista i regi av NRK P3[5] og matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen.

Annet hvert år avsluttes gateparaden under Norsk Militær Tattoo på Rådhusplassen med konserter og oppvisninger.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]