Kinmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Quemoy»)
Kinmen
Geografi
PlasseringStillehavet
Areal 153 km²
Administrasjon
LandTaiwan
Posisjon
Kart
Kinmen
24°26′N 118°20′Ø

Kinmen

Kinmen, eller Quemoy (金門, 金门, Jīnmén – «Gyllen port»), er en øygruppe med 15 øyer som ligger 2,3 (høyvann) til 1,8 km (fjære) utenfor kysten av den kinesiske provins Fujian, overfor havnebyen Xiamen (Amoy). Øyene styres av Republikken KinaTaiwan.

Både Kinmen- og Matsu-øyene er deler av fastlandsprovinsen Fujian, og styres politisk fra Taiwan. Fra Folkerepublikken Kinas synsvinkel tilhører fylket Kinmen byprefekturet Quanzhou. Kinmen-øyenes areal er på 150,5 km²; da er ikke tre mindre øyer (Tartan-øyene) på knapt 3 km² medregnet ettersom de i 1955 ble erobret av Fastlands-Kina.

Den største øya er «Store Quemoy» (大金門, pinyin Dà Jīnmén), og den nest største er «Lille Quemoy» (小金門, pinyin Xiǎo Jīnmén).

Øyene ble kraftig og vedvarende bombardert av det kommunistiske Kinas artilleri særlig i 1950- og 1960-årene.

De 62 000 innbyggerne på Kinmen har visse skattelettelser. Øyenes mest kjente produkt er den hirsebaserte Gaolianglikøren (28, 38 og 58 %), og for Kianmenkniven som er laget av metall fra artilleriprosjektiler som i årtier ble avfyrt fra Fastlandet mot øyene.

Øyene er fra taiwansk side lett tilgjengelige med daglige flyforbindelser fra Taipei (15 flyvninger daglig i 2007), Kaohsiung (6), Taichung (9), Chiayi (2) og Tainan (2). Direkte reise mellom Folkerepublikken Kina og Kinmen ble mulig fra 2002, og har vokst stadig (skjønt det var et avbrudd under SARS-epidemien i 2003). Mange taiwanske forretningsfolk foretrekker å reise til Fastlandet via Kinmen fordi det skal være raskere og billigere enn å reise via Hongkong.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]