Quedius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quedius
Nomenklatur
Quedius
Stephens, 1829
Hører til
storkortvinger, Kortvinger, Polyphaga,
biller
Økologi
Antall arter: ca. 700, ca. 185 i Europa, 32 arter funnet i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Quedius er en artsrik slekt av biller som hører til underfamilien storkortvinger (Staphylininae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Det er beskrevet arter, 32 av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (kroppslengde 5-15 millimeter), vanligvis blanke kortvinger, oftest svarte eller mørkbrune på farge, dekkvingene ofte rødlige. Kroppen er lang og slank, vanligvis parallellsidig. Hodet er temmelig stort og bredt, ofte med store fasettøyne som dekker det meste av hodets sider, men ikke stikker ut. Det sitter gjerne noen korte børster i pannen. Halsskjoldet (pronotum) slutter tett om hodets sider på sidene ("oppbrettet krage") slik at den korte "halsen" ikke er synlig ovenfra. Antennene er vanligvis forholdsvis korte og kraftige, leddene bredere enn de er lange. Pronotum er blankt, uten hår og vanligvis også uten eller nesten uten børster bortsett fra langs kantene. Dekkvingene er forholdsvis korte, vanligvis kledt med korte hår og med enkelte oppstående børster. Beina er korte og kraftige, leggene gjerne litt krumme, med korte, stive børster. Bakkroppen er forholdsvis langstrakt. Hannene kan kjennes på at framføttene er utvidet, ofte også på at bakkroppens siste bukledd er innbuktet i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste Quedius-artene er skogsdyr. De er rovdyr som lever av ulike slags smådyr. Noen arter kan finnes i mange ulike habitater, andre er ganske spesialiserte, for eksempel noen arter som bare lever i hule trær. Andre arter lever blant annet i huler og i gamle fuglereir og vepsebol. De er ikke like aktive som Philonthus-artene og flyr ikke like mye.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Quedius invreae
Treliste

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]