Qingmingfesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Qingming-festen»)
For den underliggende solarperioden i den kinesiske kalender, se artikkelen Qingming.
Festdekorasjon fra Qing-dynastiets tid, noen utsnitt fra «Qingmingrullen». Den er en kopi fra en original fra Song-dynastiet, og viser festligheter i hovedstaden Bianjing, nå Kaifeng.
Brenning av dødepenger (papirseddel«penger»)

Den kinesiske Qingmingfesten (清明节, Qīngmíngjié, fra 清明, Qīngmíng, «lys og klar») den 4. eller 5. april, en sjelden gang også den 6. april, er festen for de døde på den kinesiske kalender. Festen er kjent i Vietnam som Tết Thanh Minh, som betyr «klar og lys festival».

Festen er nært knyttet til kinesisk forfedrekult der forfedre ikke bare æres som halvt guddommelige eller anropes for råd og hjelp i etterkommernes liv og karriere, skjønt den i moderne tid har fått et mer alment preg av forfedreminne og -respekt, eller for eksempel blant kinesiske katolikker benyttes til de sedvanlige bønner for avdøde.

Dette er den dag man feier gravene, og foran dem legges det næringsmidler, blomster og gjenstander som den avdøde satte pris på i sitt liv. Det brennes også røkelsesstaver og dødepenger. På denne dag spiser mange kinesere bare kald mat.

Når denne festen faller så presist på denne tiden i april, skyldes det at den ligger 104 dager etter vintersolverv, dvs vanligvis 15 dager etter vårjevndøgn.

Dagen er offentlig fridag i Folkerepublikken Kina, Taiwan, Hongkong og Macao.

Fram til 2008 var festen ingen offentlig fridag i Folkerepublikken Kina ettersom det kinesiske kommunistparti klassifiserte den som overtro.[1] Det ble offisielt feiret for første gang som offentlig fridag 4. april 2008.[2]

Transkripsjonsformer[rediger | rediger kilde]

Transkripsjonen av ordet Qingming variere etter de forskjellige romaniseringssystemer. Noen av variantene er:

  • Qingming
  • Qing Ming
  • Qing Ming Jie
  • Ching Ming (offisiell form i Hongkong)[3]
  • Ching Ming Chieh

Vestlige navn[rediger | rediger kilde]

På vestlige språk har festen fått en rekke forskjellige navn, ut fra festens innholdsbestemmelse eller de aktiviteter som er knyttet til dagen:

  • Alle sjelers dag (ikke å forveksle med den katolske Allesjelersdag)
  • Festivalen for det klare lys
  • Festivalen for pleie av gravene
  • Dagen for feiing av gravene
  • Gravfeiedagen
  • Den kinesiske minnedag
  • Vårminnedagen

De vanligste uttrykkene på engelsk er Tomb Sweeping Day og Clear Brightness Festival de vanligste uttrykkene. Tomb Sweeping Day er det uttrykk som vanligvis benyttes i engelskspråklige aviser i Republikken Kina (Taiwan).

Historie og markeringer[rediger | rediger kilde]

Qingming ble gjort til fest av Tangkeiseren Xuanzong i 732. Det sies at utgangspunktet var at de rike hadde utviklet det som keiseren mente var et alt for høyt antall kostbare og intrikate seremonier knyttet til forfedrekulten, og han anså at det var på en plass med en forenkling. Han forordnet at de formelle andaktsøvelser knyttet til slektens avdøde forfedre ved de avdødes graver kun skulle finne sted ved Qingming.

Kineserne benytter Qingmingfesten til å ihukomme og ære sine forfedre ved deres graver. Gammel og ung ber foran gravene, feier gravsteinene og frembærer mat, te, vin, spisepinner, røkelsespinner, og attrapper av papir av ting – som for eksempel pengesedler – for de avdøde. Ritene oppleves av mange kinesere som svært viktige, og skikken har holdt seg særlig godt på landsbygden.

Noen vil ha med seg viergrener under Qingming, eller legge viergrener på graven eller ved porten til graven. Tanken er at de vil bidra til å beskytte mot de onde ånder som er særlig aktive under Qingming.

Qingming er ellers en dag da folk drar på familiebesøk, begynner vårens pløying av markene, synger, danser. Qingming er også en passende tid for ungdommen å innlede kurtise på,

En annen utbredt aktivitet er å fly drager, som gjerne er utformet som dyr eller som skikkelser kjent fra kinesisk opera.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SCMP. "SCMP." Ching Ming festival, once branded superstition, is revived as holiday. Nettsted besøkt 4. april 2008.
  2. ^ Xinhuanet.com "Xinhuanet.com." How will people spend China's 1st Qingming Festival holiday?. Nettsted besøkt 4. april 2008.
  3. ^ Hong Kong Government. "General holidays for 2008." Nettsted besøkt 4. april 2008.