Pyrrhidium sanguineum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pyrrhidium sanguineum
Nomenklatur
Pyrrhidium sanguineum
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
purpurbukk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektPyrrhidium
Økologi
Habitat: eikeskog
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Midtøsten
I Norge i Telemark og Aust-Agder.

Purpurbukk (Pyrrhidium sanguineum) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge har den en begrenset utbredelse langs kysten av Sørlandet og Østlandet. Den er den eneste arten i slekten Pyrrhidium.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (6–15 mm), middels slank, blodrød trebukk. Arten er lett å kjenne igjen på fargen. Antennene og beina er svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken på døde stammer av eik, bøk, alm og andre løvtrær, i Skandinavia nesten bare eik. Hunnene legger gjerne egg på nyhogd tømmer, dersom noe felt virke blir liggende igjen drar arten trolig fordel av hogst. Larveutviklingen tar 1-2 år. De voksne billene kan være ute så tidlig som i slutten av april. Larvene til denne arten finnes gjerne sammen med trebukkene lauvtrebarkbukk Phymatodes testaceus og eikebarkbukk Plagionotus arcuatus.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i de østlige delene av Europa, mot nord til Sør-Skandinavia, mot sør til Nord-Afrika og Syria, østover til Iran. I Norge er den bare funnet i et lite område langs kysten av Sør- og Østlandet, men kan lokalt være forholdsvis vanlig her.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]