Punter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En punterbåt under seil.

Punter er en spissgattet bruksbåt i Nederland omkring den store innsjøen Zuiderzee og storbyen Amsterdam fra 1600-tallet til begynnelsen på 1900-tallet på de mange innsjøer, elver og kanaler for transport, fiskeri og mindre ærender.

Punterbåten[rediger | rediger kilde]

Punterbåten som en spissgattet båt har stor spring på begge ender av skroget som i tillegg er flatbunnet som kunne ha innesvingende ripebord øverst opp og deler av en kjøl i baugen og akterstavnen. Stevnroren på denne båten kunne være triangulært i form med størst bredde under vannet som var mulig å reise for å manøvrere i trange omgivelser. En lang og nedgående rorpinne eller rorkult kom til akterstevnen som har et dekk for den som styre båten. De mindre varianter hadde bare dekk mot endene med åpent midtskip, men på de større varianter var det halvdekk.

Som en seilbåt har de mindre varianter spriseil, senere forseil og de større varianter har gaffelseil på deres enslige masten. De større varianter kunne ha en stor stagseil i tillegg til gaffelseil. For å seile var man nødt til å senke et sidesverd som det er to av på en punterbåt, på lesiden for å hindre avdrift. Seilbåten ble også rodde om det er nødvendig, og når det ikke var mulig å ro, ble det brukt spesielle staker for å fortsette reisen med båten fra akterstavnen. I senere tid ble riggingen tatt ned til fordel for påhengsmotor på akterstavnen.

Den nederlandske punterbåten som var i forskjellige varianter, er ansett for å være en grasiøs og slank båt med en besetning på en til to mann ombord. De mindre kunne være 3,4 meter langt, de største opptil 12 meter langt med et lengde-bredde forhold på 4,2:1 og lite dypgang. Disse for frakt av gods og last betegnes som vrachtpunter mens fiskebåter for å fiske etter ål og flatfisk betegnes som vispunter. Brønnbåter for frakt av levende fisk betegnes som kaarpunter.

Punteren er nå ansett som en tradisjonell seilbåt i Nederland for fritidsaktivitet og som en veteranbåt i ulike miljøer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra det sekstende århundre hadde nederlandske kunstnerne avbildet flere båter på malerier fra Avercamp (1574) og Vroom (1615) samt tegninger som kunne identifiseres som punterbåter. Den første kjente omtale av båttypen er i et skjøte fra 1618. Som en innlandsfarkost som kunne relativt enkelt bygges for ulike formål, spredte denne typen seg utover hele landet fra Overijssel under ulike vage betegnelser som «weyschuit», «marktschuit», «veenschuit», «veldschuit» eller «boerenschuit», betegnelsen schuit betyr mindre innlandsfarkost for fiskeri og frakt i Nederland og Belgia.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Varianter av punterbåten[rediger | rediger kilde]

Beslektede båttyper[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Basil Greenhill; Aak to Zumbra A Dictionary of the World`s Watercraft 2000 ISBN 0-917376-46-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]