Ptolemaios VII Neos Filopator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ptolemaios Memfites»)
Ptolemaios VII Neos Filopator
Konge (i navnet) av ptolemeiske Egypt
Født152 f.Kr.
Egypt
Død130 f.Kr. (22 år)
Egypt
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleIngen
FarPtolemaios VI Filometor
MorKleopatra II av Egypt
SøskenKleopatra III av Egypt
Kleopatra Thea
Ptolemy Memphites
Ptolemaios Eupator
Annet navnΠτολεμαῖος Νέος Φιλοπάτωρ

Ptolemaios VII Neos Filopator (gresk: Πτολεμαῖος Νέος Φιλοπάτωρ; født ca. 152 f.Kr. – død 130 f.Kr.) var sønn av Ptolemaios VI Filometor og Kleopatra II av det ptolemeiske kongedømme i Egypt, og var i navnet samkonge for en kort tid. Hans styre er kontroversielt, og det er mulig at han ikke styrte i det hele tatt, men gitt kongelig verdighet posthumt.

Selv hans identitet er uklar. I henhold til en konstruksjon var han en sønn av Ptolemaios VI Filometor og Kleopatra II, og styrte kortvarig sammen med sin far i 145 f.Kr., og for en kort tid etter det igjen, og ble til sist myrdet av sin onkel Ptolemaios VIII Fyskon i 130 f.Kr. som deretter etterfulgte ham.

Alternativt har en del historikere identifisert Ptolemaios Neos Filopator med Ptolemaios Memfites, en sønn av Ptolemaios VIII Fyskon og Kleopatra II (hun var faktisk gift med begge brødrene sine i tur). Også denne sønnen ble myrdet av Fyskon, da en gang rundt 132/131 f.Kr. etter at Kleopatra II hadde forsøkt å avsette Fyskon og utrope sin sønn til konge. Andre historikere har pekt på en rekke mindre medregenter som alle het Ptolemaios i henhold til tradisjonen for ptolemeerdynastiet. Christopher Bennetts oppslagsverk Egyptian Royal Genealogy («Kongelig egyptisk genealogi»)[1] har gitt detaljer for den faglige debatten om denne figurens identitet og har forslått at navnet «Neos Filopator» var et kultnavn for Ptolemaios Memfites, den siden så skjebnesvangre sønnen til Ptolemaios VIII Fyskon.

I henhold til senere tradisjon har nummereringen av disse ptolemeere, også for Ptolemaios Neos Filopator, blitt holdt intakt. Tidvis har nummereringen blitt reversert og Ptolemaios VIII Fyskon er blitt nummerert som Ptolemaios VII med en guttekonge – den ene sannsynligvis kalt for Ptolemaios Memfites, – blitt nummerert Ptolemaios VIII. I en del eldre kilder har Ptolemaios VII Neos Filopator blitt utelatt fullstendig. Det minsket da nummereringen på alle senere ptolemeere inntil Ptolemaios XV Cæsarion som da er Ptolemaios XIV. Epitetene er uansett endret, hvilket bidrar til å holde dem fra hverandre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bennett, Christopher: Egyptian Royal Genealogy

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ptolemaios VI Filometor 
Farao i Egypt
Ptolemeerdynastiet
med Ptolemaios VI Filometor

Etterfølger:
 Ptolemaio VIII Fyskon