Ptilodon cucullina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ptilodon cucullina
Nomenklatur
Ptilodon cucullina
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektPtilodon
Økologi
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa; i Norden bare i Danmark

Ptilodon cucullina er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Den er knyttet til lønn (Acer spp.) og finnes ikke i Norge, men har sin eneste nordiske forekomst i Danmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 34 – 42 mm), forholdsvis slank spinner, spraglet i lysebrunt og hvitt. Den kan minne om nattfly av slekten Apamea, men skiller seg fra disse ved at den har en "tann" på forvingens bakkant. Hodet er middels stort, antennene er smalt fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Brystet er kledt med lysbrune hår, med en mørk, klokkeformet tegning i midten. Bakkroppen er lysbrun. Forvingen er avrundet trekantet, med svakt tannet ytterkant (mye mindre markert enn hos slektningen kameltannspinner (Ptilodon capucina)). Grunnfargen er lysbrun, med spredte, mørke streker. Bakkanten og vingespissen er noe mørkere, og langs ytterkanten går det er mer eller mindre tydelig, skittenhvitt bånd. Bakvingen er lysbrun med en mørk flekk i bakhjørnet, denne er delt i to av en smal, lys stripe. Larven er lysgrønn, med spredte, korte børster. den har en spiss pukkel på siste kroppsledd, og en mer avrundet pukkel på det femte leddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på naverlønn (Acer campestre) og platanlønn (Acer pseudoplatanus), kanskje også på andre arter. De voksne sommerfuglene flyr i to generasjoner hver sommer, den første i mai – juni og den andre i juli – august. Hannene kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer bare i Europa, fra Den iberiske halvøy og Storbritannia i vest til Svartehavet og det sørlige Russland i øst. I Norden forekommer den bare i den sørlige delen av Danmark, men den ser ut til å være i spredning. Det er mulig at den kan kolonisere nye områder ettersom platanlønnen har blitt spredt over store deler av det sørlige Norden de siste tiårene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]