Pseudovadonia livida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pseudovadonia livida
Nomenklatur
Pseudovadonia livida
Fabricius, 1776
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektPseudovadonia
Økologi
Habitat: Furuskog. Larve på skogbunnen
Utbredelse: Europa, Vest-Asia
i Norden i de sørlige delene.

Pseudovadonia livida er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norden finnes den i det sørligste Danmark og ved Göteborg i Sverige. Sommeren 2010 ble den første gang funnet i Norge, i Østfold.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (5–9 mm), middels kraftig, svart trebukk med gulbrune dekkvinger. Den kan kjennes på liten og tetbygd kropp, forholdsvis stort og bredt hode, og at kroppen er kledt med ganske lange, fine hår. Antennene er noe kortere enn kroppen, hodet forholdsvis kort og bredt, pronotum litt lengre enn bredt med litt avrundede bakhjørner, grovt punktert. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre og er ganske grovt punkterte, litt blanke med lang, fin hårkledning. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Barnålsopp. Artens larver lever trolig av hyfene til denne.

Larven utvikler ikke i død ved som hos de fleste andre trebukker, men kryper omkring i barskog-førna og spiser mer eller mindre nedbrutt råhumus. Førnaen bør være infisert av soppen barnålsopp (Micromphale perforans), det er trolig mest denne soppens hyfer larven lever av. Utviklingen tar to år. Arten er hyppigst funnet i glenner eller skogkanter i tørr, sandete furuskog. De voksne billene er aktive i juni-juli og besøker gjerne blomster, særlig skjermplanter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mellom- og Sør-Europa og østover til Syria og det vestlige Sibir. I norden forekommer den på Sønderjylland og Øerne i Danmark, og det er en nyoppdaget bestand nær Göteborg i Sverige. Sommeren 2010 ble den for første gang funnet i Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]