Prysor (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Foto av sjøen Llyn Trawsfynydd med Trawsfynydd kjernekraftverk i bakgrunnen.
Afon Dwyryd ved Maentwrog.

Afon Prysor er ei elv i nordvestre Wales. Det ligger i fylket Gwynedd og har to tilsig, sideelva Afon Dwyryd som kommer via tettstedene Blaenau Ffestiniog og Ffestiniog, samt selve Prysor som kommer sørvestfra via Trawsfynnyd.

Ved Trawsfynnyd i sør ligger det oppdemmede reservoaret Llyn Trawsfynydd i Prysor-elva. Reservoaret er regulert med Maentwrog vannkraftverk (1928) og med sine 4,8 km² er det større enn den største naturlige innsjøen i Wales. Reservoaret har også tjent som kjølereservoar for Trawsfynydd kjernekraftverk (1965–91), som er nedlagt.

Afon Dwyryd renner fra nord gjennom den glaciale og brede morenedalen Vale of Ffestiniog, som er et jordbruksområde. Elvas utspring under fjellet Moelwyn Mawr går via reservoaret Tanygrisiau og får tilsig av Afon Goedol, Afon Bowydd og Afon Cynfal. Ved tettstedet Ffestiniog under fjellet Elidir Fawr er et pumpekraftverket installert på Afon Dwyryd siden 1963Ffestiniog vannkraftverk med to reservoar. Siste, store sideelv er Afon Tafarn-Helyg før Dwyryd.elva renner sammen med Prysor.

De to elvene renner samlet videre og får tilsig av sideelva Afon y Glyn før de når ut i bukta Tremadoc Bay i Irskesjøen, ved byen Penrhyndeudraeth like øst for der elva Afon Glaslyn renner ut. Her nede er det et lavt, saltholdig men vakkert sletteland. Nær utløpet passerer jernbanen langs vestkysten av Wales, mens jernbanen inne i vassdraget sørover fra Ffestiniog ble stengt på 1960-tallet.