Prosjekt Dracos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prosjekt: Dracos
ManusBing & Bringsværd
SjangerScience fiction, fabelprosa
Prod.landNorge
Utgivelsesår1996
Episoder1
Totallengde1 time.
SpråkNorsk
RegissørCarl Jørgen Kiønig
Produsert avNRK
Skuespillere
Medvirkende

Prosjekt: Dracos er et norsk science fiction-hørespill som gikk på NRK Radio i 1996. Manuset er skrevet av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd og er en frittstående fortsettelse av Rutine for Terra Nova fra 1981.[1] Prosjekt Dracos er enkeltstående stykke på en time som ble sendt den 5. februar 1996.[2]

Historien[rediger | rediger kilde]

Stjerneskipet Marco Polo omdirigeres til planetsystemet rundt stjernen Dracos Omega for å foreta rutinekontroll av planetsystemet. Grunnen til dette er at koloniseringsskipet Tasman drog til dette systemet mange hundre år tidligere for å finne en planet som var egnet til terraforming.

Marco Polo går inn i bane rundt planeten Dracos Omega 3 da dette virker som den best egnede planeten for kolonisering. Stjerneskipet Tasman fraktet 461 mennesker i dvale, tusenvis av frø og tre alternative økosystemer. Allikevel regner datamaskinen på Marco Polo det som svært usannsynlig at noen terraforming har forekommet.

Imidlertid finner besetningen liv på Dracos Omega 3, som viser seg å være en tropisk planet. De får kontakt med store intelligente øgler. Det viser seg snart at øglene er hjemsøkt av stadige angrep fra skapninger de omtaler som «De Blodrøde». Disse skapningene terroriserer øglene ved å knuse eggene deres; noe som strengt tatt er et forsøk på etnisk rensing.

Det viser seg snart at «De Blodrøde», som omtaler seg selv som «Pippls» ikke er noe annet enn deformerte etterkommere av de opprinnelige passasjerene på Tasman. Deres forfedre opplevde at terraformingen gikk galt, teknologien sviktet og snart falt de tilbake til stenaldernivå. Også språket mistet de gradvis; «people» ble til «pippls» for eksempel. Besetningen på Marco Polo finner seg i en konflikt mellom lojalitet til sin egen, fiendtlig innstilte art og lojalitet til en fremmed, men fredelig rase.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «1995 - 2001 1995 - 2001 1995 - 2001». NRK. 29. mars 2001. Besøkt 26. november 2018. 
  2. ^ «Prosjekt Dracos». NRK Radio.