Proscopiidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Proscopiidae
Nomenklatur
Proscopiidae
Audinet-Serville, 1838
Hører til
gresshopper,
rettvinger,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: vel 200
Habitat: skog
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Proscopiidae er en gruppe av rettvingene (Orthoptera) og tilhører en familiegruppe blant gresshoppene. De har ofte blitt regnet som en underfamilie av familien Eumastacidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gjerne ganske store, lange og tynne, pinnelignende gresshopper, grønne eller brune på farge. De ligner på spøkelsesinsekter (Phasmida), men skiller seg fra disse på det kjegleformede hodet og de lange, fortykkede baklårene. Hannene er vanligvis vesentlig mindre enn hunnene. De er vanligvis vingeløse. Hodet er smalt og kjegleformet med runde, litt utstående fasettøyne. Antennene er ganske korte, gjerne litt sigdformede. Kroppen er lang og tynn, pinneaktig. Beina er lange og tynne, baklårene er noe fortykket, bakbeina er formet som hoppebein selv om disse artene gjerne ikke hopper så godt. Bakleggene er piggete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Proscopiidae er planteetere som kryper langsomt rundt i vegetasjonen. De ligner pinner og er utmerket kamuflert.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien finnes bare i Sør-Amerika.

Fossile arter[rediger | rediger kilde]

Inntil nylig hadde denne familien ingen kjente, fossile arter, men i 2008 ble det publisert én art, Eoproscopia martilli, fra tidlig kritt, Brasil ([1]). Denne har den samme, pinnelignende kroppsformen som de moderne artene, men skiller seg fra dem på at hodet er ganske kort og vingene velutviklede.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]