Proffboksing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Proffboksing

Proffboksing er en form for boksing hvor regelverket skiller seg fra amatørboksing.

Reglene for lisensiering og medisinsk oppfølging innenfor idretten profesjonell boksing, varierer fra land til land. Europa har en langt strengere lisensieringsordning og oppfølging av utøverne enn resten av verden.

For å oppnå lisens, må profesjonelle boksere i de fleste europeiske landene gjennomgå grundige medisinske tester før kamp. Disse består av en generell fysisk gjennomgang og blodprøver for HIV, Hepatitt A, B og C. MRI (hjernescanning) er påbudt minst en gang i året og eventuelt flere ganger ved flere kamper de siste 12 månedene.

Ingen annen idrett har legeundersøkelser før, under og etter kamp på lik linje med profesjonell boksing. Det er pålagt med lege ved alle stevner, både for amatør og proffboksing. Lege kan til en hver tid stoppe kamp på bakgrunn av sin medisinske kompetanse og ekspertise. I boksing er det altså én lege pr. to utøvere i ringen. Det ingen annen idrett med større legedekning enn boksing.

Det er andre regler og utstyr enn amatørboksing, og hodebeskyttelse og trøye er ikke tillatt. Hanskene er tynnere, og har ikke den hvite streken som amatørboksing har for poengregning.

Kampene varer i tre minutter pr. runde, og det er ett minutt pause i mellom hver runde. Kampene går fra fire til tolv runder.[note 1] Det er tre dommere, to utenfor og en kampleder i ringen, som gir beste bokser ti poeng per runde. Godkjente slag er mot siden, foran hode, og over beltestedet, foruten rygg. Slaget må være knyttet, og alle andre slag på kroppen er ikke lov inklusiv nedoverslag. I kamp må minst tre av fem dommere registrere slaget for at det skal være godkjent.

Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981, de eneste andre land i verden som har dette er Cuba (oppheves i løpet av 2013) og Nord-Korea. Sverige hadde forbud fra 1969 til 2007.[1]

Bokseforbund (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Norske boksere med forbundstitler[rediger | rediger kilde]

Per 2011 har ingen nordmenn innehatt en VM-tittel, bare forbundstitler i ett eller flere av forbundene WBA, WBC, IBF og WBO.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jim Fish (26. juni 2007). «Boxers bounce back in Sweden» (engelsk). BBC. Besøkt 22. september 2012. 

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Antallet runder pr. kamp avtales mellom partene før evenementet. Tradisjonelt går kamper i profesjonell boksing på høyere nivåer over ti runder, mens kamper om mestertitler vanligvis går over tolv.
sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.