Produsent (biologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Produsenter»)
Produsenter er typisk alger og planter

En produsent er en autotrof eller kjemoautotrof organisme, som i biologisk sammenheng er en levende organisme som driver fotosyntese eller kjemosyntese.[1] Produsentene utgjør det første trofiske nivået i en næringskjede, og måten produsentene henter ut energi på utgjør én av tre basismåter en organisme kan hente energi på.

Produsenter er typisk alger og planter (alt fra encellede alger til enorme trær) som ikke eter andre organismer, men henter energien fra jordsmonnet eller vannet der de lever. De produserer selv energien de trenger gjennom fotosyntese eller kjemosyntese. Og sånn blir solenergien omgjort til basisenergi for næringskjeden. Det eneste unntaket er energi som hentes fra hydrotermisk aktivitet (fra hydrotermisk skorsteiner på havbunnen). Produsentene danner grunnlag for alt liv på jorda og står derfor alltid nederst i næringspyramiden. Produsentene bruker bare 2–5 % av den solenergien de mottar i fotosyntesen. Som alle andre levende organismer har produsentene celleånding. Ofte blir produsenter betraktet som «alt det grønne» på jorda.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Produsent: biologi. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 18. mars 2018 fra https://snl.no/produsent_-_biologi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata