Pride (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pride
Generell informasjon
Prod.landBritisk
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiMatthew Warchus
ProdusentDavid Livingstone
ManusforfatterStephen Beresford
MusikkChristopher Nightingale
SjeffotografTat Radcliffe
KlippMelanie Oliver
Foran kamera
MedvirkendeBill Nighy
Imelda Staunton
Dominic West
Paddy Considine
Andrew Scott
George MacKay
Joseph Gilgun
Ben Schnetzer
Prod.selskapBBC Films
Calamity Films
DistributørPathé
Premiere
  • 23. mai 2014 (2014-05-23) (Cannes)
  • 12. september 2014 (2014-09-12) (Storb.)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Pride er en britisk, LHBT-relatert dramakomedie som er skrevet av Stephen Beresford og regissert av Matthew Warchus. Filmen hadde verdenspremière på filmfestivalen i Cannes i 2014,[1][2] der den vant Queer Palm-prisen.[3] Pride ble nominert til beste filmkomedie eller -musikal under den 72. Golden Globe-utdelingen i 2015.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter å ha sett på nyhetene om en streik blant gruve-arbeidernes, innser den homofile aktivisten Mark Ashton at politiet har sluttet å trakassere det homofile samfunnet fordi deres oppmerksomhet er andre steder. Mark arrangerer spontant en innsamling for gruve-arbeiderne i løpet av en parade i London. Oppmuntret av suksessen, grunnlegger han "Lesbians and Gays Support the Miners" og blant de første medlemmene er den 20 år gamle studenten Joe Cooper som fremdeles ikke har kommet ut ovenfor familien sin som homofil. Samt et eldre homofilt par Gethin og Jonathan, hvis bokhandel (kalt Gay's the Word) blir brukt som hovedkvarter.

LGSM møter motstand fra gruve-samfunnet som ikke ønsker å omgås de homofile, så vel som innenfor det homofile samfunnet som føler at gruve-arbeiderne har trakassert dem tidligere. Frustrert over manglende respons bestemmer aktivistene for å ta donasjonene deres direkte til en liten gruve-by som heter Onllwyn i Wales. Dai Donovan, talsmann for gruvearbeiderne i Onllwyn, kommer til London for å møte deres nye allierte. Han uttrykker sin takknemlighet i en tale ved et homofil utested, og saken blir populær.

Forholdet mellom de to samfunnene begynner å tine opp. Maureen kontakter en tabloid-avis om situasjonen i Onllwyn. Den resulterende historien ydmyker The National Union of Miners, og fører til en avstemning om de vil godta LGSMs støtte. Samtidig blir Mark sjokkert når han møter en tidligere elsker som antyder at han er dødelig syk på grunn av aids. I mars 1985 er streiken blant gruve-arbeiderne endelig over. Arbeiderne i Onllwyn begynner å gå tilbake til gruvene. Under en parade for homofile i 1985, får de homofile selskap av hundrevis av gruve-arbeidere i et show av solidaritet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]